Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)

Stamceldeskundige Christine Mummery houdt oratie

Publicatiedatum: 6 maart 2009 | NIEUWSBERICHT
Aandachtsgebieden: Patiënt en zorg, Research, Onderwijs en opleidingen, Werken bij

Sinds een jaar is prof. dr. Christine Mummery hoogleraar Ontwikkelingsbiologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Op maandag 9 maart spreekt de stamceldeskundige haar inaugurele rede uit.

Embryonale stamcellen kunnen - mits ze de juiste voeding en prikkels krijgen - uitgroeien tot ieder celtype. Begin jaren tachtig van de vorige eeuw werden de eerste stamcellen uit muizenembryo's geïsoleerd. Pas in 1998 lukte dit ook bij menselijke embryo's. In haar oratie maakt Mummery de balans op van tien jaar menselijk embryonaal stamcelonderzoek. Voor patiënten zijn er voorlopig nog maar weinig toepassingen van embryonale stamceltherapie. Volwassen stamcellen kunnen wel gebruikt worden om ziektes te bestuderen en medicijnen te testen. Hierdoor zijn er minder proefdieren nodig.

Kloppende hartcellen

Stamcellen en Christine Mummery zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Toch studeerde de van oorsprong Engelse geen biologie of geneeskunde, maar natuurkunde. Na haar afstuderen merkte ze dat vooral medische problemen haar interesseerden. Bij het Utrechtse Hubrecht Laboratorium kwam ze in aanraking met embryonale stamcellen. Haar aandacht gaat vooral uit naar het hart, sinds het haar in 2001 - toevallig op Valentijnsdag - lukte om kloppende hartcellen te kweken uit menselijke embryonale stamcellen.

Gods klei

In het artikel `Verknocht aan Gods klei' in nummer 2 van Cicero - het magazine van het LUMC - kunt u meer lezen over professor Mummery en haar onderzoek. Deze Cicero verschijnt op 9 maart 2009.