Ingezonden persbericht


EO-PROGRAMMA'S IN WEEK 11


Ingang Oost, maandag 9 maart, 19.25 uur, Nederland 1

Meneer Spronsen heeft een bedrijfsongeval gehad. Gevolg: een diepe snee boven een van zijn oogleden. De Ambulancedienst brengt mevrouw Van Eijk naar de Spoedeisende Hulp van het HagaZiekenhuis, locatie Leyweg in Den Haag. Zij heeft mogelijk een hartaanval.

Michael Bos heeft hevige pijn in zijn onderbuik. Gedacht wordt aan een blindedarmontsteking.

De 10-jarige Shanice Khodabaks is van de trap gevallen en heeft nu last van haar enkel.

Het Familiediner, maandag 9 maart, 22.00 uur, Nederland 1

José en haar man Edwin hebben al zo'n 2 jaar geen contact meer met Edwins broer Jeroen en zijn vrouw Anneke. Triest genoeg is de ruzie ontstaan toen de vader van Anneke overleed. Tot zijn dood heeft de moeder van Jeroen en Edwin hem intensief verzorgd. Twee weken na de crematie werd de urn bijgezet. De afspraak was dat de moeder van Edwin en Jeroen daar ook bij zou zijn. Maar dat is helemaal anders gelopen.

José vindt dat het lang genoeg heeft geduurd, want al is haar man Edwin nog zo koppig, ze weet dat de situatie hem verdriet doet-.

Intensive Care, dinsdag 10 maart, 19.27 uur, Nederland 1

Protheses

Kinderen die geboren worden met een ontbrekende hand of vingers, of mensen die na het verwijderen van een tumor of na een ongeluk een oog, oor of neus moeten missen kiezen vaak voor een prothese. In nauwe samenwerking met de arts maakt de prothese-kunstenaar exact gelijkende kopieën van het ontbrekende lichaamsdeel.

Een reportage over academisch-medische topzorg op de Intensive Care-afdelingen van ziekenhuizen in Nederland.

Per Ongeluk, dinsdag 10 maart, 20.50 uur, Nederland 2

Op de vroege ochtend van 31 maart 2003 rijdt Rob van den Heuvel via een sluiproute naar zijn werk. Rob, net een half jaar getrouwd, is zelfstandig timmerman en heeft een aardige klus een paar kilometer van zijn huis vandaan. Als hij die ochtend een gevaarlijke kruising nadert, komt er van links een Nissan Patrol die hem geen voorrang geeft. Rob heeft hem niet zien aankomen. De klap die volgt, is hevig en Rob wordt met een traumahelicopter vervoerd naar Nijmegen. Hij is buiten bewustzijn en tot groot verdriet van zijn vrouw en familie wordt hij niet wakker. Zijn coma duurt maanden en de artsen hebben weinig vertrouwen in de afloop. Jolein, zijn vrouw, geeft de strijd echter niet op. Na een speciale therapie en revalidatie verbaast Rob artsen en zijn familie en vrienden. Hoewel de toekomst nog vol onzekerheden is, zijn Rob en Jolein blij dat ze elkaar nog hebben. Samen zitten ze als vanouds op de tribune bij PSV. Rob in het rolstoelvak, maar met evenveel passie voor de club als vóór zijn ongeluk.

Per Ongeluk volgt mensen die door een verkeersongeluk een ingrijpende levensverandering doormaken. Marion Lutke ontmoet verschillende slachtoffers met hun verhalen van pijn, onbegrip en strijd maar ook van passie, hoop en doorzettingsvermogen.

Nederland Helpt, donderdag 12 maart, 17.10 uur, Nederland 2

Een oud mannetje ligt in de armen van z'n moeder. Dat is je eerste gedachte als je Shafia ziet. Het wrange is, dat Shafia geen oud mannetje is, maar een jongetje van nog geen jaar oud. Z'n kontje ziet eruit als een verfrommelde prop oud papier. Shafia is zwaar ondervoed. Hij weegt nog geen 8 pond. Hij zou ruim 8 kilo moeten wegen.

Henrieke Hommes (33) is een Nederlandse verpleegkundige die onder deze vluchtelingen werkt via Medair. Elke dag trekt ze er met een team op uit om ondervoede kinderen op te sporen. En dat is helaas niet moeilijk. In de paar weken dat ze nu bezig zijn, hebben ze al 1200 kinderen veel te licht bevonden. De oorzaak is meestal armoede. Ook de moeder van Shafia heeft geen geld om melkpoeder te kopen voor haar zoontje. En dus gaat hij dood. Gelukkig heeft Henrieke hem ontdekt en is hij snel opgenomen in het ziekenhuis.

Carla van Weelie reist naar plekken waar om hulp gevraagd is, en Herman Wegter verrast bijzondere mensen die zich inzetten voor het goede doel.

De Dorpsdokter, vrijdag 13 maart, 19.27 uur, Nederland 1

Jan en Rosemary, de dokter in opleiding, bezoeken de heer Burggraaf, die al een aantal dagen hoe koorts heeft en erg ziek is.

Marleen snijdt 'wild vlees' weg bij Erik. Hij heeft een ingegroeide teennagel en dat is erg pijnlijk. Meneer De Groot ziet lichtflitsen en Jan legt hem uit, wat er aan de hand is.

Mevrouw De Jong is bang voor een nierbekkenontsteking. Ze heeft dat eerder gehad en is bang voor de pijn.

Karin is op haar pols gevallen en die is mogelijk gebroken.

Jan en Marleen, vader en dochter, oefenen samen het huisartsenvak uit in hun huisartsenpraktijk in Noordeloos. De apotheek aan huis, de assistentes, de diëtist en de huisarts in opleiding komen uiteraard ook in de serie voor.

De band die familie Kruithof heeft met de bevolking in Noordeloos is lang en hecht. Zo haalt Jan Kruithof inmiddels de derde generatie baby's en heeft menig patiënt die nu Marleen Kruithof als arts heeft, haar nog zien opgroeien in hun eigen dorp.

Elly en de Wiebelwagen, vrijdag 13 maart, 14.38 uur, Nederland 3, Z@pp

Een piepklein zaadje

Elly heeft een piepklein mosterdzaadje in haar hand. Gelukkig heeft ze een vergrootglas. Nu kunnen de kinderen en Dop en Kurk het zien.

"Zo'n zaadje moet groeien", zegt Dop. Hij stopt het zaadje in een potje zand. Hup, water erbij. Maar er groeit niks. Ook niet na honderd tellen. Dop kijkt eens: is het zaadje misschien dood? Dan moeten ze het begraven! Dop is er maar druk mee en Kurk vindt het welletjes. Hij heeft een mooie oplossing. Dop merkt er niks van. Ha, ha, goed gedaan, Kurk!

Checkpoint, zaterdag 14 maart, 9.58 uur, Z@pp

Deze eerste aflevering van Checkpoint mag je niet missen! Want we doen een aantal vette tests. Kun je beter een dure of een goedkope spijkerbroek kopen? In de ultieme slijtagetest krijgen de broeken het zwaar te verduren. Blijft een broek bijvoorbeeld heel als je achter een rijdende auto hangt?

En de jongens gaan de strijd aan met de meiden in de pijngrenstest. Wasknijpers, ijskoude douches en blauwe plekken: wie is de grootste bikkel?

Tenslotte testen we of een cd met krassen nog gemaakt kan worden.

Checkpoint is een programma voor échte jongens en stoere meiden. Het programma speelt zich af in een loods, op een geheime plek, ergens in Nederland. Voor Checkpoint is die loods de testruimte waar presentator Klaas van Kruistum samen met een team van stoere jongens en meiden allerlei zinnige en soms ook onzinnige testen uitvoert.

Nederland Zingt, zaterdag 14 maart, 18.30 uur, Nederland 2

Een programma met koor- en samenzang vanuit de Oude Kerk in Delft.

Meewerkende musici zijn: Van Gemerens Familiekoor onder leiding van Gerard Strootman, het Christelijk Gemengd Koor Cantamus uit Hoofddorp, Rijnstreekkoor uit Katwijk en het Andries Kerkkoor uit Amerongen onder leiding van Jan Verhoef.

Met medewerking van Maria den Hertog, mezzosopraan.

Een Goed Begin, zaterdag 14 maart, 19.00 uur, Nederland 2

Jarenlang hebben Jan en Esther Ekkel hierop gewacht. Eindelijk is het dan zo ver! Ze hebben te horen gekregen dat ze een zoon toegewezen hebben gekregen. Ze mogen hem op komen halen in een kindertehuis in Malawi. Het enige wat ze hebben is een foto en zijn naam: Chimwemwe.

In deze aflevering van 'Een Goed Begin' volgen we Jan en Esther naar Malawi. We zien hun eerste ontmoeting met de nog stille Thomas Chimwemwe. Onwennig en onwerkelijk, zowel voor Jan en Esther als voor Thomas. De eerste paar weken wonen ze samen op het terrein van het kindertehuis, terwijl ze wachten op de juridische afronding van de adoptieprocedure. Ondertussen brengen ze een emotioneel bezoek aan Thomas' oma, zijn geboortedorp en het graf van zijn moeder. Langzaam maar zeker groeit er een warm gezin met papa, mama en de vrolijke Thomas Chimwemwe!

't Zal je maar gebeuren, dinsdag 14 maart, 22.50 uur, Nederland 2

Ik ben zwerver

Het verhaal van Louis en Ruud is een verhaal uit de rauwe werkelijkheid van het straatleven. De twee kloppen vaak aan bij The Innercity Project in Rotterdam, een interkerkelijke opvangplaats voor mensen aan zelfkant van de samenleving en worden daar geconfronteerd met het Evangelie. Louis, type ruwe bolster blanke pit, ervaart God niet en trekt zich daarom weinig van Hem aan. Toch klopt de zwerver steeds weer aan bij het christelijke huis. Ruud heeft sinds kort een eigen woning, maar blijft in hart en nieren een jongen van de straat.

Documentairemaker Timo Gerritsen volgt beide mannen op de voet en vraagt zich af welke keuzes ze maken om hun leven een andere wending te geven.

Nederland Zingt op Zondag, zondag 15 maart, 9.00 uur, Nederland 1

Ds. Arie van der Veer vaart mee op de Ark die Johan Huibers in 2006 op schaal nabouwde. Deze wordt verplaatst van Amsterdam naar Drachten, wat een hele onderneming is. Deborah Huibers, de dochter van Johan, werkt tegenwoordig als gastvrouw op de Ark. Zij leidt ds. Arie van der Veer rond en vertelt over de reacties van de vele bezoekers. Verder houdt ds. Arie van der Veer de meditatie, afgewisseld met koor- en samenzang.

Samenzang eerste blok vanuit de Grote Kerk in Maassluis, tweede blok vanuit de St. Jacobskerk in Vlissingen.

Omega Code, zondag 15 maart, 14.30 uur, Z@pp

In deze Omega Code gaat het over Abraham en Izaak. Abraham kreeg van God een bijna onmogelijke opdracht. En hoe onmogelijk is het kraken van de Omega Code voor de teams van vandaag? Weten zij genoeg sleutels te verdienen om de finale te spelen? Alles geven wat je hebt met het fietsen, balanceren met gewichten en ontkomen aan het snot....het belooft een spannende strijd te worden!

HelpDesk Live, zondag 15 maart, 00.15 uur, Nederland 2

Ik kom niet los van mijn verleden

Veel mensen kunnen wel vergeven, maar niet vergeten... dat gaat vaak een stap te ver. Begrijpelijk ook, als het bijvoorbeeld gaat om een misdrijf. Zowel slachtoffers als daders kunnen daardoor steeds weer ingehaald worden door het verleden. Ook jezelf vergeven, als je iets echt fout hebt gedaan, is vaak lastig. Hoe kun je dan opnieuw beginnen?

Stellingen, die in deze aflevering van HelpDesk Live aan de orde komen zijn: 'Eens een dief, altijd een dief', 'De beste remedie is emigreren', 'Het gevoel afgewezen te worden, zit in jezelf' en: 'Je kunt ervoor kiezen om opnieuw te beginnen.'

Menno Helmus praat met Jeannette Westerkamp (gevangenispastor) en programmamaker Herman Haan over het onderwerp 'Ik kom niet los van mijn verleden'. Kijk zondagavond naar HelpDesk Live op Nederland 2. Deze uitzending is een herhaling. Je kunt dus tijdens de uitzending niet naar de studio, maar wel naar Nazorg bellen. Kijkers kunnen met elkaar in discussie gaan op het forum via www.eo.nl/helpdesklive.


---

Noot voor redactie,