Openbaar Ministerie


* >Veiligheidshuis arrondissement Dordrecht geopend!

Veiligheidshuis arrondissement Dordrecht geopend!

9 maart 2009 - Arrondissementsparket Dordrecht

Op 9 maart 2009 heeft de minister van Justitie, de heer dr. E.M.H. Hirsch Ballin, het Veiligheidshuis arrondissement Dordrecht, Zuid-Holland Zuid officieel geopend.

Convenant

Met het ondertekenen van een convenant hebben de diverse partijen zich achter de doelstellingen van het Veiligheidshuis gesteld. Deze betrokken instanties zijn:

Politie, Raad voor de Kinderbescherming, Bureau Jeugdzorg (Advies- en Meldpunt Kindermishandeling en jeugdreclassering), Bureau Halt, Reclassering Nederland, Bouman GGZ verslavingsreclassering, Leger des Heils, de Penitentiaire Inrichting, de gemeente Dordrecht, Bureau Leerplicht en Voortijdig Schoolverlaten, GGD en het Openbaar Ministerie.

Algemene doelstellingen

De algemene doelstellingen van het Veiligheidshuis Dordrecht zijn:

· Het voorkomen van eerste delicten en terugdringen van recidive;

· Het zijn van een betrouwbaar informatieknooppunt voor partners in veiligheid;

· Koppeling strafrechtelijke reactie en zorg;

· Het verlenen van nazorg.

Wat is een Veiligheidshuis?

In een Veiligheidshuis werken politie, justitie, gemeente(n) en zorginstanties nauw samen om criminaliteit en (jeugd)overlast effectief en efficiënt aan te pakken. Het gaat om strafbare feiten gepleegd door jeugd en veelplegers. In het Veiligheidshuis werken de organisaties ook samen in de aanpak van huiselijk geweld. Vanuit het Veiligheidshuis arrondissement Dordrecht, Zuid Holland Zuid werken alle betrokken partijen samen aan een veilige en leefbare omgeving voor de regio Zuid-Holland Zuid. Het Veiligheidshuis biedt een platform voor informatie-uitwisseling, overleg en een gezamenlijke aanpak. Het uitgangspunt is het werken aan een persoonsgerichte aanpak, waarbij alle partners samenwerken aan een aanpak op maat. Het Veiligheidshuis biedt onderdak aan alle organisaties. De instanties zitten dus fysiek bij elkaar in één ruimte, waardoor zij elkaar snel kunnen vinden.

Het grote voordeel hiervan zijn de kortere lijnen tussen de diverse partners, minder bureaucratie, snellere en efficiëntere aanpak en afstemming van zorg en de strafrechtelijke aanpak.

Ketenkamers: voorloper van het Veiligheidshuis

Al sinds 2007 wordt in de Ketenkamers Dordrecht, de voorloper van het Veiligheidshuis, samengewerkt aan een sluitende aanpak van veelplegers en jeugd. In 2008 is deze samenwerking uitgebreid met een overleg huiselijk geweld, waaraan onder andere ook de GGD en Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) deelnemen.

Kernthema's van het Veiligheidshuis

Jeugd

De aanpak bij jeugd is vroegtijdig, consequent en snel. Minderjarigen die risicogedrag vertonen, zonder dat er direct een strafbaar feit is gepleegd, worden vroegtijdig gesignaleerd en krijgen een reactie. Een voorbeeld hiervan kan zijn:

Er komt een melding bij de politie binnen dat 2 kinderen 's avonds om 23.30 uur met blote voeten op straat lopen. De politie haalt de kinderen van straat en zet ze thuis af. Daar treft de politie de moeder van de kinderen dronken aan. Bij het raadplegen van het politiesysteem, blijkt dat de kinderen al bekend zijn in verband met schoolverzuim. De gezinssituatie zou in het Veiligheidshuis besproken kunnen worden.

Hierbij speelt de pedagogische invalshoek een grote rol. Uitgangspunt is dat er veel geïnvesteerd zal worden in voorkomen van het plegen van strafbare feiten en het bieden van zorg.

Veelplegers

Er is sprake van een actieve opsporing van veelplegers die bekend zijn in het Veiligheidshuis. In het Veiligheidshuis wordt een klantenkaart opgemaakt, waarin de informatie is opgenomen over de criminele carrière van de verdachte en alle inspanningen die zijn verricht door de ketenpartners op onder andere het terrein van begeleiding en nazorg.

De fase nadat een veelpleger uit de gevangenis komt, de nazorg, ondersteunt de terugkeer in de samenleving. Het gaat om de begeleiding van veelplegers naar onderwijs, werk en inkomen, huisvesting en zorg. Een veelpleger krijgt individuele aandacht en de zorg hangt samen met de persoonlijke omstandigheden van de veelpleger.

Huiselijk geweld

In het Veiligheidshuis wordt gewerkt aan het in kaart brengen van plegers van huiselijk geweld, slachtoffers en de eventuele kinderen. De meldingen huiselijk geweld worden snel en adequaat in behandeling genomen in een overleg. In dit overleg wordt de situatie besproken door alle betrokken instanties en wordt afgesproken wie wat gaat doen.

Een voorbeeld hiervan kan zijn:

Een man en een vrouw maken zo'n hevige ruzie, dat de buren de politie bellen. Als de politie bij de woning arriveert, blijkt dat de vrouw een hoofdwond heeft. Zij beschuldigt haar man ervan haar te hebben mishandeld. In de woning is ook een klein kind aanwezig. De man wordt gearresteerd.
Deze situatie zou kunnen worden behandeld in het screeningsoverleg huiselijk geweld. Omdat het kind getuige is geweest van het geweld, kan melding worden gemaakt bij het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK). De GGD kan worden gevraagd contact op te nemen met de vrouw om haar te vragen of zij hulp nodig heeft.