PvdA Rotterdam


De PvdA pakt crisis aan

Ma 9 Mrt 2009 - Fouad el Haji
De PvdA pakt crisis aan

De economische crisis houdt de hele wereld, en dus ook Rotterdam, in zijn greep. Rotterdammers ervaren de gevolgen van de crisis dagelijks. Daarom organiseerde de Pvda-fractie afgelopen zaterdag een politiek café over de economische crisis. De PvdA Rotterdam maakte daar duidelijk houvast en steun te bieden in deze onzekere tijden en te blijven bouwen aan een veilige toekomst.

De crisis raakt iedereen. Rotterdammers raken hun baan kwijt rake en ondernemers krijgen het moeilijker. De gemeente presenteert donderdag met een pakket maatregelen om de gevolgen van de crisis zoveel mogelijk te beperken. De drie PvdA-wethouders hebben daarbij het voortouw genomen.

Houvast bieden
Behoud van werkgelegenheid is topprioriteit vaan de PvdA. Zeker nu het aantal mensen dat werkloos is met 40 procent is gestegen en elke week
1.000 Rotterdammers hun baan verliezen.

PvdA-wethouder Dominic Schrijer: Mensen die hun baan verliezen moeten zoveel mogelijk via bemiddeling van de mobiliteitscentra naar ander werk begeleid worden. Vooral mensen met relevante werkervaring hebben daar baat bij, omdat er op dit moment nog zon 15.000 vacatures zijn.

Wanneer doorstroom naar een andere werkgever niet voor de hand ligt moet worden ingezet op scholing. Want die mensen zijn weer hard nodig wanneer de economie weer opkrabbelt, aldus Schrijer.

Andere maatregelen om werkgelegenheid te stimuleren is door garant te staan voor kredieten voor kleine ondernemers, door het aantal leerwerkplekken en stageplekken uit te breiden en door middelbare scholieren op het hart drukken om vooral door te leren.

Blijven bouwen aan de toekomst
De PvdA Rotterdam wil blijven investeren in de stad. Bijvoorbeeld in de bouwproductie. Dat is niet alleen nodig omdat dit banen oplevert, maar ook omdat een groot deel van de Rotterdamse woningvoorraad in slechte staat verkeert. Om de bouwsector draaiende te houden investeert PvdA-wethouder Hamit Karakus maar liefst 200 miljoen in de aankoop van grond.

De gemeente leent geld om de grond aan te schaffen. Daarna wordt de grond in erfpacht uitgegeven. De opbrengsten daarvan worden gebruikt om de rente te betalen. De gemeente loopt hierbij geen risico. Door de verkoop van de grond krijgen de projectontwikkelaars meer mogelijkheden om de bouw snel te starten.

Een speciaal team gaat in de gaten houden welke projecten in de problemen zitten en hoe zij moeten worden geholpen, aldus Karakus. Hij wil daarmee zorgen dat zoveel mogelijk projecten worden opgeleverd, zodat Rotterdam door blijft bouwen aan de toekomst.

Steuntje in de rug
Door de economische crisis kunnen mensen, ondanks allerlei maatregelen, langdurig in een uitkeringssituatie terechtkomen. Waarschijnlijk zullen daarom nog meer mensen een beroep doen op de schuldhulpverlening. Deze mensen moeten kunnen rekenen op een steuntje in de rug. We mogen ze niet in de kou laten staan, vindt PvdA-wethouder Jantine Kriens.

De afgelopen jarenheeft Kriens veel energie gestoken in armoedebestrijding. Hierdoor hebben 36.000 huishouders nu duizend euro per jaar meer te besteden en doen maar liefst 56.000 gezinnen mee aan de collectieve zorgverzekering via de gemeente.

Lasten verdelen
Over één ding zijn alle drie PvdA-wethouders het eens: de gevolgen van de crisis mogen niet onevenredig op de schouders van de zwakkeren in de samenleving terechtkomen. W moeten houvast en steun bieden in deze onzekere tijden en we willen blijven bouwen aan een veilige toekomst voor Rotterdammers, zo sloot PvdA-fractievoorzitter Peter van Heemst de bijeenkomst af.