Productschap Margarine, Vetten en Olien (MVO)
09.03.2009
Internationale bijeenkomst over vetten en gezondheid
In februari zijn ongeveer 40 voedingswetenschappers van 25
verschillende nationaliteiten bij elkaar gekomen in Barcelona om van
gedachten te wisselen over het belang van vetten in de voeding en de
volksgezondheid. Belangrijkste uitkomst van deze bijeenkomst is dat de
vetzuursamenstelling minstens zo belangrijk is als de hoeveelheid vet
in ons voedingspatroon. Bovendien is de keuze voor de consument om de
goede en gezonde vetten te kiezen nog steeds een lastige.
De bijeenkomst in Barcelona, "Health significance of fat quality of
the diet" werd geleid door professor Ricardo Uauy, International Union
of Nutritional Sciences (IUNS). Gedurende 2 dagen kwamen zowel
voedingswetenschappers als experts uit het bedrijfsleven bij elkaar om
het belang van goede en gezonde vetten op de kaart te zetten.
Uit nieuwe onderzoeken blijkt dat het voor de consument nog steeds erg
verwarrend is wat goede en slechte vetten zijn. Hierdoor is het
moeilijk om de juiste keuze te maken welke voedingsmiddelen nu
gezond(er) zijn en welke niet. Het gevolg hiervan is dat de consumptie
van de verschillende vetten nog niet voldoet aan de huidige
aanbevelingen. Dit probleem geldt voor heel veel landen over de gehele
wereld.
Aan het einde van de bijeenkomst is er een internationaal
wetenschappelijk consensus statement opgesteld met daarin richtlijnen
voor een optimale vetkwaliteit in de voeding, zoals het vervangen van
verzadigde vetzuren door onverzadigde vetzuren. Het Productschap MVO
heeft naar aanleiding van deze bijeenkomst besloten om zich op
nationaal niveau in te zetten om de voorlichting over de goede vetten
te verbeteren door een multidisciplinaire stuurgroep samen te stellen.
De stuurgroep bestaat onder andere uit voedingskundigen,
voedingsvoorlichters, gedragswetenschappers en
communicatiedeskundigen. De eerste bijeenkomst van deze stuurgroep zal
volgende week plaatsvinden. Het doel is om de consument te helpen om
een gezonde(re) keuze te kunnen maken tussen de verschillende
voedingsmiddelen om zo een evenwichtige vetzuursamenstelling in het
voedingspatroon te kunnen samenstellen.