PvdA Europees parlement


Urgentie van sterker Europees financieel toezicht onderstreept

9 maart 2009

Er werd enthousiast gereageerd op de voorstellen van de Europese adviesgroep, onder leiding van J. De Larosière, over het toezicht op de financiële markten. Volgens Van Den Burg legt het advies 'de vinger op de juiste plekken. Zonder overambitieus te zijn, wordt de urgentie onderstreept voor sterkere bevoegdheden op het Europese niveau en meer samenhang tussen het micro-toezicht op individuele financiële instellingen en het macro-toezicht op de onderling verweven internationale financiële markten.'

"Bij het macro toezicht moet de Europese Centrale Bank ook een grotere rol gaan spelen. De voorgestelde structuur bouwt voort op de huidige, maar haalt de vrijblijvendheid eruit. In geval van conflicten tussen nationale toezichthouders gaat de eindbeslissing over het toezicht bij grensoverschrijdende financiële instellingen naar het Europese niveau", aldus een tevreden PvdA-europarlementariër Ieke van den Burg.

Het Europees Parlement is in het najaar akkoord gegaan met vergelijkbare voorstellen van Ieke van den Burg, die al in 2002 een rapport maakte voor het Europees Parlement dat deze richting insloeg. Van den Burg: "De Europese comités van banken- verzekerings- en effecten- toezichthouders moeten meer bevoegdheden krijgen en knopen kunnen doorhakken, als twee of meer van de ruim tachtig nationale en sectorale toezichthouders in de EU, het onderling niet eens kunnen worden. Het zeer versnipperde toezicht in Europa was tot nu toe onvoldoende om stabiliteit te garanderen en de economie te beschermen tegen te grote risico´s.

Dit advies van de deskundigen en het rapport van het Europees Parlement moet de Europese Commissie ertoe aanzetten snel met wetgevende voorstellen te komen. De Europese Top van regeringsleiders kan nu niet achterblijven en moet het politieke groene licht geven voor deze zorgvuldig opgebouwde transformatie van het Europees financieel toezicht. We hebben gezien dat de financiële markten sterk verweven zijn met de reële economie. Het toezicht over deze markten moet dan ook oog hebben voor de gevolgen voor werk, pensioen en inkomen van Europese burgers".

Ook is de PvdA ingenomen met het feit dat de adviesgroep hun pleidooi ondersteunt voor een ander beloningsstructuur voor de financiële wereld. "Korte termijn bonussen en andere beloningsystemen moeten worden georiënteerd op prestaties over de lange termijn. Niet langer vooraf al bonussen toekennen aan bankiers en handelaren en niet alleen het nemen van risico, maar juist ook het voorkomen ervan belonen", aldus Van den Burg.