Ingezonden persbericht
SP wil Checklist Grote Projecten voor Tilburg
Budgetoverschrijdingen bij grote bouwprojecten zijn in Tilburg de laatste jaren eerder regel dan uitzondering. Volgens de SP lopen projecten te vaak uit de hand, ook al zijn er van tevoren harde afspraken over gemaakt. Dat kost niet alleen miljoenen maar soms ook menskracht en bestuurders en daarmee tast je de financiële en bestuurlijke daadkracht van Tilburg aan, zegt SP-fractievoorzitter Veerle Slegers: "Om maar niks te zeggen van de geloofwaardigheid en integriteit van de gemeente en de politiek. Dat moet echt veranderen." Daarom wil de SP-raadsfractie dat de raad een Checklist gaat gebruiken om de informatie over grote projecten voortaan beter te kunnen beoordelen op kwaliteit en volledigheid.
De gemeenteraad moet tijdig en volledig informatie krijgen over kostenoverschrijdingen. De raadsenquête met inbreng van externe deskundigen over het Midi-theater gaat hieraan onder meer aandacht besteden. Maar informatie over (dreigende) kostenoverschrijdingen is volgens de SP slechts een deel van de informatie die de raad nodig heeft om zijn eindverantwoordelijkheid over grote projecten te kunnen dragen. In het algemeen moet de raad beschikken over relevante en deugdelijke informatie. Alleen dan kan de raad komen tot de beste besluitvorming. De SP stelt voor om in navolging van steden als Den Haag een instrument te ontwikkelen waardoor de raad in staat wordt gesteld om informatie over grote projecten beter te beoordelen op kwaliteit en volledigheid. Als er lacunes blijken, kan het college deze tijdig herstellen. Dit verbetert en vergemakkelijkt besluitvorming en sturing over grote projecten.
De zogenaamde Checklist Grote Projecten moet bruikbaar zijn in alle fases van besluitvorming. Dus zowel bij de start van een project als bij de voortgangsrapportages en bij de afronding/evaluatie van projecten. De Checklist moet ingaan op zaken die de raad nodig heeft om goede besluiten te kunnen nemen.Veerle Slegers: "We denken hierbij bijvoorbeeld aan de volgende vragen: Is er een duidelijke probleemanalyse, wat zijn de alternatieven, wat wordt beoogd met het project en wat gaat de gemeente daarvoor doen etc., wat valt er precies onder het project en wat niet, waarop wordt gestuurd, wanneer wordt de raad er bij betrokken, waar komt het geld vandaan, wat gebeurt er in geval van overschrijdingen?" Ook moet de Checklist volgens Slegers ingaan op risico's, organisatie en controle.
In het SP-voorstel kan de Checklist (onder meer) gebruikt worden voor projecten op het gebied van infrastructuur (bijvoorbeeld: de Cityring), stedelijke ontwikkeling (bijvoorbeeld: de Spoorzone) of voor sociale projecten (bijvoorbeeld: invoering van de Wmo, reïntegratie WWB-ers).