Provincie Limburg

Persberichten

POL-aanvulling beëindiging kalksteenwinning Sint-Pietersberg

Het Limburgs Parlement stelde de POL-aanvulling vast met betrekking tot de beëindiging kalksteenwinning Sint-Pietersberg. (POL= Provinciaal Omgevingsplan Limburg). Deze POL-aanvulling is het gevolg van een aantal recente gebeurtenissen. De huidige ontgrondingsvergunning van Enci is geldig t/m 31 december 2009. Voor de Werkgroep Sint-Pietersberg Adembenemend gaf dit aanleiding tot het indienen van het eerste burgerinitiatief voor de Provincie Limburg op 29 februari 2008. Dit initiatief werd behandeld door het Limburgs Parlement waarbij aan Gedeputeerde Staten opdracht werd gegeven om een POL-aanvulling voor te bereiden met als beëindigingsdatum van de winning van kalksteen: 1 januari 2015.
Vervolgens dienden Enci-medewerkers op 29 augustus 2008 een burgerinitiatief in, waarin zij opriepen de winning pas te beëindigen op 31 december 2019.
In september 2008 adviseerde de gemeente Maastricht de Provincie om in de POL-aanvulling op te nemen om voor 01-01-2010 een Plan van Transformatie (PvT) op te stellen in overleg tussen Enci, gemeente en Provincie en op basis van dit plan de definitieve einddatum van de kalksteenwinning vast te stellen (tussen 2015 en 2020). Dit advies is verwerkt in de POL-aanvulling. In het PvT wordt de eindafwerking van de groeve en de transformatie van het naastgelegen bedrijfsterrein uitgewerkt. Het burgerinitiatief van de Enci-medewerkers werd tijdens de vergadering van het Limburgs Parlement op 19 december 2008 afgewezen. Wel werd er een motie aangenomen met aanvullingen van het Limburgs Parlement op de POL-aanvulling.

De belangrijkste aspecten van de vandaag vastgestelde POL-aanvulling zijn:
.commerciële winning van kalksteen in/op de Sint Pietersberg is toegestaan tot 01-01-2015; na die datum, maar uiterlijk tot
01-01-2020, is winning alleen nog toegestaan als er uiterlijk 31-12-2009 een plan van transformatie is opgesteld; .voorwaarden t.a.v. het PvT, zoals bijvoorbeeld instemming van het Limburgs Parlement, het omvatten van een integrale gebiedsvisie en de ontwikkeling van nieuwe economische activiteiten; .voorwaarden t.a.v. locatie, begrenzing en diepte van de commerciële winning.

Met 33 stemmen voor en 5 stemmen tegen (VVD) werd de POL-aanvulling door het Limburgs Parlement vastgesteld.

8-3-2009 14:27