Programma WMDC Maart 2009
***
Rotterdam-Dakar: Xam Xam
Zaterdag 7 maart | 20.30 uur | E16 / E12 (met R'dam Pas)
'Poetry from Senegal' is gebaseerd op poëzie van Léopold Sédar Senghor, dichter en ex-president van Senegal. Zijn teksten inspireerden pianist/componist Thijs Borsten tot het maken van nieuwe muziek in een beeldende voorstelling. Deze kleurrijke voorstelling combineert poëzie met teksten van stemkunstenaar Mola Sylla. Zijn liederen worden door de veelzijdige zangeres Sylvia de Hartog vertolkt in het Engels en door de stemkunstenaar zelf in het Wolof, zijn moedertaal. Videobeelden ondersteunen de poëzie en geven een beeld van de dichters en hun thuisland. De muziek wordt ingekleurd door internationale topmusici. Bezetting: Sylvia de Hartog - zang / Mola Sylla - zang, viool / Moussé Pathé Mbaye - percussie / Mark Haanstra - basgitaar / Arno van Nieuwenhuize - drums / Thijs Borsten - piano.
***
Latin Spring: Fra Fra Sound
Zaterdag 14 maart | 20.30 uur | E12 / E10 (met R'dam Pas) Fra Fra Sound is een Nederlands Surinaams-Caribisch septet met een nationale en internationale reputatie. Stond aanvankelijk de exploratie van Surinaamse kaseko, kawina en winti centraal, al snel breidden ze hun stijl uit met Caribische en Afrikaanse muzikale invloeden en jazz, blues, soul en gospel uit de Verenigde Staten. De band voelt zich net zo goed thuis op wereldmuziekpodia als in jazzclubs, theaters en concertzalen. Andersom geldt ook dat wereldmuziekliefhebbers, doorwrochte jazzkenners en cross-over aficionados zich allemaal aangetrokken voelen tot Fra Fra's aanstekelijke muziek. Fra Fra Sound heeft inmiddels een volstrekt eigen geluid waarin Caribische en Afrikaanse ritmes en grooves op subtiele wijze worden verweven met jazzimprovisatie, ofwel: African-Caribbean crossover avant la lettre!
***
Kinder: Winston Scholsberg Stories
Woensdag 18 maart | 15.00 uur | E5 / E3 (vanaf 10 kinderen)| vanaf 4 jaar Deze bruisende wervelwind van energie neemt je mee naar de bijzondere wereld van fantasie die iedereen betovert. Anansi, de listige Spin, is een centrale figuur in de verhalen van Winston. Anansi (soms mens, soms spin) kruipt bij je en geeft je een boodschap mee die blijft hangen. Of je nu een kind of volwassene bent, Winston's verhalen krijgen je altijd te pakken en laten je niet meer los. Laat je inpakken, meeslepen, bespelen en lach mee. 'Eeerr tin tin Sigri tin tin!' Wat was dat? De voorstelling is begonnen.
***
Jazz Meets The World (i.s.m. Jazz International Rotterdam): Eric Vloeimans Donderdag 19 maart | 20.30 uur | E12 / E10 (met R'dam Pas) Eric Vloeimans slaat met dit concert een absolute nieuwe weg in. Eric is een uitgesproken lyricus die het avontuur niet schuwt en een begenadigd improvisator met een oorspronkelijke benadering van het jazzidioom. Hij schakelt moeiteloos tussen subtiele kamerjazz, vrije impro, fusion & dance. En nu dus wereldmuziek. Het duo Boi Akih met de Molukse zangeres Monica Akihary en de Nederlandse gitarist Niels Brouwer brengen intieme improvisaties van de bovenste plank. Dit sluit naadloos aan bij de intieme klank van Vloeimans. Bijzonder en verrassend worden de bijdragen van de Indiase tablaspeler Sandip Bhattacharya en de Malinese kora- en ballafoonspeler en multi-instrumentalist Zou Diarra, die o.a. in de band van Salif Keita speelde. Bezetting: Eric Vloeimans - trompet / Monica Akihary - zang / Niels Brouwer - gitaar / Sandip Bhattacharya - tabla & indiase percussie / Zou Diarra - kora, n'goni, ballafoon, djembé & gitaar.
***
Más Flamenco: Miguel Ángel Cortés
Vrijdag 20 maart | 20.30 uur | E16 / E12 (met R'dam Pas)
Miguel Ángel Cortés komt uit een familie van flamencogitaristen en het is dan ook niet vreemd dat hij deze traditie voortzet. Op zijn achtste maakte hij al kennis met de flamencowereld via de befaamde Zambra in Sacramonte. Op jonge leeftijd begeleide hij grote dansers als Mariquilla en Manolete waarmee hij talloze tournees deed over de hele wereld. In 1998 begon hij aan de opnames van zijn bekende soloalbum 'Patriarca', waarin hij niet alleen zijn muzikale talent als gitarist toont, maar ook zijn compositietalent. Cortés verwierf vooraal faam als één van de grootste zangbegeleiders op gitaar van deze tijd. Hij is een artiest die zondermeer een enorme ontwikkeling heeft doorgemaakt, maar nog steeds zijn artistieke grenzen blijft verleggen.
Türkü Bar: Musa Eroglu
Zondag 22 maart |16.00 | E16 / E12 (met R'dam Pas) In de Türkü Bar kunt u onder het genot van mezes en een drankje genieten van Turkse volksmuziek in een modern, stedelijk jasje. In deze eerste editie van Türkü Bar in het WMDC is de grootmeester van de Turkse volksmuziek, Musa Eroglu, te gast. Eroglu leverde in de afgelopen dertig jaar een bijzondere bijdrage aan de Anatolische Volksmuziek. Naast baglama-speler is hij ook zanger van voornamelijk oude en nieuwe ballades, Alevitische soefie-liederen en verhalen over de oude volkshelden van Anatolie die streden tegen tirannieke onderdrukking. Na afloop is er een after-party waar het publiek op de bruilofts- en feestmuziek van 'davul-zurna' (trommel-schalmei) kan dansen.
De podiumprogrammering van het WMDC wordt mede mogelijk gemaakt door dienst Kunst en Cultuur en Deelgemeente Delfshaven.
Kim van Hardeveld
Publiciteit (ma t/m do)
World Music & Dance Centre
Pieter de Hoochweg 125
3024 BG Rotterdam
010-2444516
---- --