Nieuwe start op arbeidsmarkt

Amsterdam, 06 maart 2009

Respondenten zijn positief over hun eigen baankansen maar het optimisme neemt wel af. Het aantal vacatures daalt. Toch zijn er ook sectoren waar nog volop werk is, mogelijk met de schoolbanken als tussenstop.

Hoewel de situatie op de arbeidsmarkt verslechtert, geloven werknemers nog altijd in hun eigen baankansen. Dat blijkt uit de ING Vraag van vandaag. Van de 42.300 respondenten denkt iets minder dan de helft (46%) snel een nieuwe baan te kunnen vinden als ze dat zouden willen. Ruim een derde (36%) is van mening dat het langer duurt voordat ze ergens anders kunnen beginnen. Het aantal optimisten overtreft dus het aantal pessimisten, ondanks de verslechterende arbeidsmarkt. De bezoekers van ING.nl geven aan dat de situatie voor werknemers achteruitgaat (zie Dit jaar 100.000 extra werklozen van 4 maart), maar blijven per saldo in zichzelf geloven.

Dalende kansen

Het geloof in eigen kansen neemt wel af. Zo geloofde in juni 2007 nog zes op de tien (61%) respondenten in een snelle overstap en een kwart (25%) niet. De omvang van beide kampen is in de tussentijd behoorlijk naar elkaar toe gegroeid. Destijds waren er 250.000 vacatures en stonden de kranten vol met verhalen over personeelstekorten. Werkgevers konden onder andere moeilijk aan bouwvakkers, vrachtwagenchauffeurs en horecapersoneel komen. Inmiddels is het aantal vacatures flink afgenomen tot onder de 200.000 en is een tekort aan personeel in de meeste sectoren niet de grootste zorg.

Eerst naar school

Hoewel het werk niet meer economiebreed voor het oprapen ligt, zijn er wel degelijk sectoren met kansen. Volgens de Monster Employment Index, die online vacatures meet, was er in januari meer werk in de zorg en welzijnsector dan een jaar eerder. Defensie adverteert bijvoorbeeld volop over de carrièremogelijkheden in het leger. Ook blijft er behoefte aan specifiek technisch personeel. Een directe overstap naar een van deze mogelijkheden is niet altijd zomaar gemaakt. Soms is er een tussenstation voor nodig in de vorm van (om)scholing. En ook die scholing zelf biedt weer kansen. De komende tijd hebben trainers en docenten genoeg te doen.

© 2009 ING Economisch Bureau