Ingezonden persbericht
Theater LANTAREN/VENSTER
PERSBERICHT
Vrijdag 6 maart
1 JAZZPROGRAMMA - april 2009
Vrijdag 3 april 2009
Patricia Barber
"Er is leven na Sarah Vaughan en Ella Fitzgerald", zegt Patricia Barber, "De muziek vindt altijd zijn vernieuwende weg, als water dat tussen de rotsen doorloopt."
Het Amerikaanse jazzblad JazzTimes karakteriseerde Patricia Barber als de meest onverschrokken en bij afstand meest interessante singer-songwriter-pianist van de Amerikaanse jazzscene. Het blad Downbeat noemde haar album Mythologies briljant en verklaarde dat haar "zwarte, verraderlijk fluisterende altstem" nu reeds legendarisch is. De Los Angeles Times prees Barber voor haar natuurlijke vorm van expressie en haar lyrische creativiteit.
Zij leidt al meer dan twintig jaar een eigen band en bracht een serie hoog gewaardeerde cd's uit, waaronder Distortion of Love waarmee zij in 1992 doorbrak. Op Mythologies geeft Barber op intieme wijze nieuw leven aan de songs van de componisten uit het Great American Songbook. Cole Porter is altijd voor haar een idool geweest en zij slaagt erin zijn songs een nieuwe artistieke interpretatie mee te geven.
Patricia treedt op met musici waarmee zij al jaren samenspeelt en waarmee zij een hechte eenheid vormt.
Patricia Barber - zang en piano
Neal Alger - gitaar
Michael Arnopol - bas
Eric Montzka - drums
Aanvang 21:00 uur. Entree E 23,- / E 21,-
Zaterdag 4 april 2009
Charles Lloyd Quartet Rabo de Nube
Charles Lloyd is een jazzmusicus die de traditie van Coltrane, voordat die zich overgaf aan de vrijere improvisatie, koestert. Zijn spel is lyrisch en melodisch. Lloyd is sterk in het oproepen van sfeer.
Aanvankelijk werd hij daarvoor in de 70-er en 80-er jaren in de Nederlandse jazzpers verguisd. Hij heeft toen ook weinig in het Nederlandse clubcircuit opgetreden. De laatste jaren is Lloyd echter volop in beeld. Hij heeft immers een voortreffelijke staat van dienst. Charles speelde met grote pianisten als: Phineas Newborn, Joe Zawinul, Keith Jarrett, Michel Petrucciani, Bobo Stenson en Geri Allen. In zijn huidige kwartet treffen we niemand minder aan dan Jason Moran, de pianist die zeker in Amerika alle kennersogen op zich gericht weet. Sinds Lloyd een platencontract heeft bij ECM is zijn ster ook in Nederland rijzende.
Nu is Charles op tournee in Europa met het programma van zijn laatste cd Rabo de Nube.
Charles Lloyd - tenor saxofoon, altfluit, taragato.
Jason Moran - piano
Reuben Rogers - bas
Eric Harland - drums, percussie
Aanvang 21:00 uur. Entree E 25,- / E 23,-
Vrijdag 17 april 2009
Beady Belle
Beady Belle is een duo dat bestaat uit de Noorse zangeres Beate S. Lech en bassist Marius Reksjø, uitgebreid met drummer Erik Holm. Zij waren eind jaren 90 een geheimtip onder de jazzkenners, omdat zij een nieuw geluid brachten. Inmiddels hebben zij zich, komend uit de underground, ontwikkeld tot een band die zijn sporen in het internationale circuit heeft verdiend. Hun muziek zit vol jazz en soul. Zij verbinden elastische grooves met ontspannen funk en kunstzinnige uitstapjes naar drum 'n' bass. Hun vierde album Belvedere blinkt uit omdat er sterke zeer muzikale liedjes op staan, met hier en daar een uitstapje naar Nashville. Het album onttrekt zich aan de typisch koele sfeer die de Noorse NuJazz zo vaak kenmerkt.
Beate S. Lech - zang
Marius Reksjø - bas
Erik Holm - drums
Jørn Øien - toetsen
Tommy Kristiansen - gitaren en sound
Aanvang 21:00 uur. Entree E 19,- / E 17,-
Zaterdag 18 april 2009
Bobby Previte & The Pan - Atlantic Band
In de Pan - Atlantic Band ligt een samenwerking opgesloten van musici uit Italië, Frankrijk, Oostenrijk, Denemarken en Amerika. Bobby Previte de initiatiefnemer, heeft een aantal grootheden uit de Europese jazz, waarmee hij nooit eerder gespeeld heeft, om zich heen verzameld. Dit concert is ook een unieke kans om de Europeanen: Petrella, Puschnig, Davidsen and Delbecq bijeen te horen, musici die slechts sporadisch in Rotterdam te beluisteren zijn. Wolfgang Puschnig was topsolist bij het Vienna Art Orchestra en Carla Bley. Gianluca Petrella werd onlangs nog gelauwerd door het North Sea Jazz Festival en Benoit Delbecq heeft een aantal zeer muzikale cd's op zijn naam staan.
De muziek is kenmerkend voor de hedendaagse ontwikkelingen. Previte kijkt bij het componeren naar wat er naast voor en achter hem gebeurt en zo weet hij Westerse gecomponeerde muziek, jazz, rock, blues en funk in zijn composities te verwerken. Vanavond brengt hij een geheel nieuw repertoire.
Wolfgang Puschnig - saxofoons
Gianluca Petrella - trombone
Benoit Delbecq - piano, elektronica
Nils Davidsen - bas
Bobby Previte - drums
Aanvang 21:00 uur. Entree E 19,- / E 17,-
Zaterdag 25 april 2009
Pat Martino
Pat Martino heeft grote bewondering voor het spel van Wes Montgomery. Dat bleek in 1972 toen hij het album The Visit uitbracht, een ode aan deze legendarische jazzgitarist. In 1995 deed hij dat nog eens over met de cd Remember: A Tribute to Wes Montgomery, een opmerkelijke cd die de essentie van het erfgoed van Wes Montgomery goed weergeeft.
Was de eerste cd nog een album van een jonge getalenteerde bewonderaar, op de latere cd's horen we een gelouterde gitarist die de schoonheid van de muziek heeft geabsorbeerd en verwerkt. Martino ontmoette Montgomery toen hij 14 jaar oud was en raakte bij die gelegenheid onder de indruk van deze warme persoonlijkheid.
Het is bijzonder dat Martino nu in Lantaren/Venster optreedt, omdat hij in 1980 een hersenbloeding kreeg, waaraan hij geopereerd moest worden. Hij verloor daarbij een deel van zijn geheugen. Martino revalideerde op miraculeuze wijze door naar zijn eigen platen te luisteren. "Ik probeer te herwinnen wat een kleine jongen ooit probeerde te bereiken." zegt Martino. "Het is maar weinig mensen gegeven weer van voren af aan te moeten beginnen. We raken gevangen in het leven en kunnen niet terug naar de plek van onze kindertijd toen we nog dromen hadden. Daarom wil ik zo authentiek mogelijk ten opzichte van de muziek staan."
Pat Martino - gitaar
Tony Monaco - orgel
Louis Tsamous - drums
Aanvang 21:00 uur. Entree E 21,- / E 19,-
Noot voor de redactie,