Ingezonden persbericht
T a s k f o r c e
Kinderopvang/Onderwijs
Utrecht 6 maart 2009
Taskforce Kinderopvang/Onderwijs van start
Vandaag is de Taskforce Kinderopvang/Onderwijs officieel van start gegaan. De Taskforce bestaat uit de belangrijkste partijen in de kinderopvang, primair onderwijs, voortgezet onderwijs en werkgevers- en werknemersorganisaties. Nog voor de zomer presenteert de Taskforce een eindrapport met een visie op duurzame kinderopvang waarmee de samenwerking tussen kinderopvang en primair- en voortgezet onderwijs wordt versneld en versterkt.
De Taskforce bestaat uit:
- Ina Brouwer, voorzitter MOgroep Kinderopvang (voorzitter Taskforce);
- Loek Hermans, voorzitter MKB-Nederland;
- Agnes Jongerius, voorzitter FNV;
- Kete Kervezee, voorzitter PO-Raad;
- Sjoerd Slagter, voorzitter VO-raad;
- René Paas, voorzitter CNV;
- Willem Vermeend, voorzitter de Branchevereniging Ondernemers in de Kinderopvang;
- Gijs van Rozendaal, voorzitter Het Kinderopvangfonds en Initiatiefgroep 'Andere Tijden Kinderopvang/Onderwijs.'
In het eindrapport wordt de toekomstvisie op duurzame kinderopvang in samenwerking met het primair- en voortgezet onderwijs geformuleerd. Hierbij hoort een realistisch investeringsplan voor de komende vijf jaar, een financieel kader en bestuurlijke modellen om de samenwerking tussen kinderopvang en onderwijs vorm te geven. De samenwerking tussen deze partijen is essentieel omdat de Nederlandse samenleving toe is aan eigentijdse dagarrangementen waarbij een doorgaande ontwikkelingslijn voor kinderen van 0-16 jaar is gewaarborgd. Werkende ouders moeten arbeid en zorg goed kunnen blijven combineren, dit is van belang voor de economie. Daarnaast moeten kinderen zich positief kunnen ontwikkelen. Intensieve samenwerking tussen kinderopvang en onderwijs voorziet in beide aspecten.
Het Kabinet heeft zojuist een wetsontwerp ingediend om te komen tot een stelselwijziging van de Wet Kinderopvang. De voorgestelde wijzigingen getuigen niet van een toekomstgerichte visie. De Wetswijziging zal de groeitrend in de kinderopvang en de samenwerking tussen onderwijs en kinderopvang eerder belemmeren dan versterken. Juist nu is innovatief denken en doen nodig. De Taskforce Kinderopvang/Onderwijs komt met een realistisch en economisch onderbouwd rapport, gericht op praktische implementatie en op een heldere publiek/private taakverdeling. Het eindrapport zal doorgerekend zijn op de gevolgen voor de arbeidsmarkt en op de financiële consequenties.
De Taskforce Kinderopvang/Onderwijs zal aansluiten op tal van adviezen, zoals bijvoorbeeld de Commissie Bakker, de Taskforce Deeltijd plus, de onderwijsraad en het SCP. Belangrijk vertrekpunt zijn de verschillende 'good practices' op lokaal niveau waar al diverse voorbeelden bestaan van samenwerking tussen kinderopvang en onderwijs (bijvoorbeeld in brede scholen. Het rapport van de Taskforce zal voorzien zijn van aanbevelingen en adviezen en bevat veel inspiratie voor het huidige kabinet, de nieuwe partijprogramma's van politieke partijen en de publieke opinie.
'Alle partijen binnen de Taskforce zijn van mening dat Nederland rijp is voor doorbraken, ook, of misschien wel juist, in een tijd van economische recessie. Het is een extra aanmoediging om nu met nieuwe en slimme antwoorden te komen op oude problemen en belemmeringen. Jonge kinderen moeten zich optimaal kunnen ontwikkelen. Dat is in het belang van iedereen. Ouders moeten onbezorgd kunnen blijven werken. Kinderopvang en onderwijs kunnen gezamenlijk zorgen voor dagarrangementen waarbij kinderen zich prima kunnen ontwikkelen. Er zijn al veel mooie voorbeelden van hoe dit kan werken. Het versnellen en versterken van deze ontwikkeling, daar gaat het in de Taskforce over, aldus Ina Brouwer, voorzitter Taskforce Kinderopvang/Onderwijs.
De Taskforce Kinderopvang/Onderwijs is een initiatief van MOgroep Kinderopvang
Perscontacten: Kyra van der Meulen 06 51784584
Bijlage 1
Aanleiding Taskforce Kinderopvang/Onderwijs
In de aanloop naar Prinsjesdag heeft MOgroep Kinderopvang het Kabinet voorgesteld een Taskforce Kinderopvang/Onderwijs in te stellen. Dit voorstel volgde uit de constatering dat de prognoses van het kabinet, wat betreft de groei van de kinderopvang, niet realistisch zijn. De prognose; 35% van de kinderen maakt in 2011 gebruik van de kinderopvang, gaat voorbij aan de ontwikkelingen van onze veranderende samenleving. In omringende landen zijn percentages van 60 of 70 niet ongewoon en Nederland zal zich ook in die richting gaan ontwikkelen. De economische recessie zal ongetwijfeld voor een tijdelijke afname van het gebruik van kinderopvang zorgen. Maar op de iets langere termijn zal een te krappe prognose zich weer gaan wreken en blijft de kinderopvang een bezuinigingspost.
Juist nu er sprake is van een inhaalslag qua groei, kwaliteit en draagvlak, is het van groot belang een helder perspectief te schetsen voor de langere termijn, inclusief een degelijk investeringsplan. In 2011 zal geen 35% maar tenminste 50% van de kinderen naar de kinderopvang gaan. De fase van afzonderlijke initiatieven, experimenten, versnipperd beleid en verschillende financieringsstromen is voorbij. Het wordt tijd dat Nederland een visie voor de langere termijn vaststelt waarbij Kinderopvang en Onderwijs in de praktijk op elkaar aansluiten ter wille van een rustiger dagritme voor ouders en kinderen. Eenduidige financieringskaders en verregaande samenwerking tussen kinderopvang, peuterspeelzalen en onderwijs zorgen er straks voor dat ouders en kinderen te maken krijgen met één aanbod van eigentijdse dagarrangementen waarbij het belang van het kind voorop staat, bij voorkeur op één locatie.
Inmiddels is duidelijk dat het kabinet zelf een dergelijke Taskforce niet zal instellen.
Daarom heeft MOgroep Kinderopvang zelf het initiatief genomen om, samen met de belangrijkste partners in de kinderopvang, onderwijs en de sociale partners, de Taskforce Kinderopvang/Onderwijs in te stellen met als doel te komen met een langere termijnvisie, inclusief investeringsplan en implementatievoorstellen.
Een breed gedragen en degelijk onderbouwd rapport dat de Taskforce in de zomer van 2009 presenteert levert voldoende stof voor een maatschappelijke discussie en zal een inspiratiebron zijn voor het huidige kabinet en de concept programma's van politieke partijen voor de komende verkiezingen.
Ingezonden persbericht