Ingezonden persbericht


PERSBERICHT 5 maart 2009

CDA Zuid-Holland bezoekt Zadkine

Wat zijn de oorzaken van de toenemende zorgvraag van jongeren? En met welke maatregelen kan daar vanuit de praktijk en vanuit de politiek concreet op worden ingespeeld? Deze vragen zullen tijdens het werkbezoek dat het CDA Zuid-Holland op vrijdag 6 maart brengt aan het regionaal opleidingencentrum Zadkine centraal staan.

Naast Tweede Kamerleden Jan de Vries en Sabine Uitslag zullen onder andere Europarlementariƫr Cornelis Visser en Statenleden Yasar Vural, Elly van den Bosch-Damen, Wiebrand Dijkstra, Koos Verbeek, Corrie Westerman-Stoop en Marischa Kip van de partij zijn. Verder is een aantal Rotterdamse CDA raads- en deelraadsleden aanwezig onder leiding van fractievoorzitter Karen Duys.

De delegatie brengt een bezoek aan de Infoshop van Zadkine. Deze Infoshop is voor alle leerlingen van Zadkine die vragen hebben op het terrein van studie, loopbaan maar ook allerlei andere gebieden. Vragen zoals bijvoorbeeld: hoe kan ik m'n schulden saneren? Wat moet ik doen als ik zwanger ben? Of waar kan ik terecht met mijn drank- of drugsproblemen? Jongeren in een stad als Rotterdam worden geconfronteerd met dit soort vraagstukken. Hoewel er meerdere loketten zijn in de stad voor dit soort problemen, komen ze in de praktijk alleen bij de school met dit soort problemen. Om te voorkomen dat deze jongeren uitvallen en voortijdig de school verlaten, wordt bij Zadkine zorg en onderwijs aan elkaar verbonden. Jongeren met een hulpvraag worden niet opgeknipt over verschillende loketten. Met behulp van de Infoshop wordt getracht jongeren binnenboord te houden. Zadkine werkt intensief samen met Flexus Jeugdplein, vertegenwoordigers van beide instellingen zullen aan de hand van een paar voorbeelden aangeven op welke belemmeringen deze samenwerking af en toe vastloopt. Later in de middag wordt een bezoek gebracht aan het opleidingencentrum Horeca en Toerisme van Zadkine waar het gezelschap letterlijk een kijkje in de keuken mag nemen tijdens een rondleiding en een borrel die worden verzorgd door de leerlingen zelf.

Met medewerkers en bestuurders van de te bezoeken onderwijsinstellingen wordt niet alleen gesproken over het jeugdbeleid, maar ook over actuele thema's als onderwijs en arbeidsmarkt en volwasseneducatie. Hoe kunnen opleidingsaanbod en economische actualiteit het beste op elkaar worden afgestemd? Hoe kijkt men aan tegen het recente voorstel van de MBO Raad om de sollicitatieplicht in sommige gevallen te vervangen door een omscholingsplicht? Zijn er mogelijkheden om in de toekomst meer mensen om te scholen? Het werkbezoek is een goede gelegenheid om dieper in te gaan op deze belangrijke en zeer actuele vragen.

Cornelis Visser, lid Europees Parlement en kandidaat bij de verkiezingen op 4 juni 2009, zal een korte toelichting geven over het belang van de EU bij het Nederlandse beroepsonderwijs. Hij zal met name ingaan op de laatste ontwikkelingen rond het Europees Kwalificatie Systeem en Europees studiepuntensysteem en de gevolgen hiervan voor leerlingen op het mbo.

EINDE PERSBERICHT