JOB en LAKS teleurgesteld over gang van zaken rondom behandeling implementatie Wet Medezeggenschap
Amsterdam, 6 maart 2009 - De behandeling van de wet die gedeelde medezeggenschap in VO en BVE daadwerkelijk tot stand brengt is gisteren onder druk van de werkgeversorganisatie MBO-raad en vakbond AOb voor de zoveelste keer op de lange baan geschoven. De landelijke scholieren- en studentenorganisaties JOB (Jongerenorganisatie Beroepsonderwijs) en LAKS (Landelijk Aktie Komitee Scholieren) zijn ontstelt over deze gang van zaken; het algemene belang van het onderwijs is weer het ondergeschoven kindje.
Het hele veld is het er over eens dat deelnemerparticipatie van belang is omdat dit de kwaliteit van het onderwijs verbetert. Er bestaat consensus over de rechten van de deelnemer. Maar door een probleem bij werkgevers en werknemers wordt de hele wet op de lange baan geschoven. Organisatiebelangen worden continue boven de kern van het verhaal gesteld. Scholieren en studenten worden hier de dupe van.
De invoering van de wet heeft oorspronkelijk als doel de positie van de deelnemer te versterken. Op dit moment gaat het weer om de docenten, terwijl het om de studenten moet gaan. "Gedeelde medezeggenschap is nu nog verder weg dan ooit; het is schandalig dat de oorspronkelijke uitgangspunten uit het oog worden verloren en wederom de werkgevers en werknemers belangen leidend zijn", aldus een woordvoerder van beide organisaties.
Aangezien iedereen gebaat is bij de invoering van de wet pleiten LAKS en JOB voor een zo spoedig mogelijke partiële invoering van de wet. De organisaties verwachten tevens een uitnodiging te ontvangen van de werkgevers- en werknemersbonden om gezamenlijk de knelpunten te bespreken teneinde een volledige invoering van de wet te bewerkstelligen.