Vlaamse Overheid

tabak, alcohol en drugs

Ruim 2 miljoen euro voor Vlaams actieplan tabak, alcohol en drugs

Veerle Heeren Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin

vrijdag 6 maart 2009

De Vlaamse regering keurde vandaag het actieplan tabak, alcohol en drugs 2009-2015 goed. Hiermee geeft ze voor het eerst invulling aan een geïntegreerd preventief beleid inzake middelengebruik.

De oorsprong van het plan dateert van november 2006. Toen organiseerde de minister van Volksgezondheid Inge Vervotte een gezondheidsconferentie waar een aantal gezondheidsdoelstellingen werden geformuleerd. Het actieplan dat daar vandaag uit voortvloeit is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen de verschillende stakeholders op het gebied van tabaks-, alcohol- en drugspreventie. De voorgestelde acties bestrijken de periode 2009-2015.

Het actieplan wil de impact van de bestaande preventieve acties verbeteren om zo de gezondheidsschade van tabak, alcohol en drugs zo veel mogelijk te beperken. Het plan vertrekt van een duidelijke boodschap aan de Vlaming dat tabak, alcohol en drugs gezondheidsschade kunnen veroorzaken.

Preventie is het meest efficiënt als goede methodieken aan de basis liggen, die hun werkzaamheid bewezen hebben en bij sterke structuren, die een goed omschreven opdracht uitvoeren. Het actieplan gaat uit van preventiemethodes die maximaal een geïntegreerde aanpak van tabak, alcohol en drugs realiseren. De capaciteit van uitvoering van preventie en hulpverlening op het terrein dient optimaal aan te sluiten en wordt stelselmatig uitgebreid.

Vroeginterventie krijgt extra aandacht voor regelmatige gebruikers van tabak, alcohol en drugs. Zo wordt de rookstopbegeleiding verder uitgebouwd.

Het plan voorziet in extra aandacht voor specifieke sectoren en doelgroepen: school, werkplek, vrijetijdssfeer, gezinnen, gezondheidswerkers, jongeren in voorzieningen van bijzondere jeugdzorg, gevangenissen. Het plan voorziet in partnership met de lokale besturen voor de uitvoering van gecoördineerd beleid en gezamenlijke inbreng van middelen. Daartoe wordt overleg voorzien.

Budgettair voorziet het actieplan een uitbreiding aan middelen van 2,25 miljoen EUR, over de duurtijd van het actieplan. De eerste opstap daartoe voor 2009, namelijk 419.000 EUR, is vandaag eveneens door de Vlaamse Regering beslist.

De gezondheidsdoelstelling en het actieplan wordt nu ingediend voor goedkeuring door het Vlaams parlement.