FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten roept multinational tot de orde

'Unilever maakt klucht van maatschappelijk ondernemen'

Unilever schendt stelselmatig zijn eigen gedragscode waarin eerlijk zaken doen en integriteit cruciaal zijn. FNV Bondgenoten gaat de multinational daarom in enkele opzienbarende en unieke processen voor de rechter dagen, om af te dwingen dat het bedrijf in de dagelijkse praktijk zijn sociale verantwoordelijkheid neemt.

Het is voor het eerst dat de vakbond een wereldwijd opererend bedrijf via de rechtbank gaat aanpakken voor het niet nakomen van de beginselen in de eigen gedragscode. "Zo'n code dient meer te zijn dan een verzameling fraai klinkende uitspraken op papier", vindt Lucas Vermaat, bestuurder FNV Bondgenoten.

"Werknemers van Unilever voelen zich niet alleen nationaal maar vooral ook internationaal in toenemende mate de dupe van een weinig menswaardig beleid. Er is onvoldoende oog voor hun belang. Zeker nu vanwege de crisis de druk op de multinational toeneemt. Het respect voor de waardigheid van medewerkers heeft inmiddels een kritische ondergrens bereikt", aldus Vermaat.

In eigen land merkt Unilever personeel dat afspraken stelselmatig met voeten worden getreden. "Het principeakkoord voor een nieuwe cao eind 2007 gaf onder meer recht op persoonlijke ontwikkeling en regelde rechten bij reorganisaties. Vanwege dat akkoord beëindigden we in november 2007 de staking van vier weken. Maar het bedrijf houdt zich niet aan de afspraken. Dus rest ons geen andere keus dan ook daarvoor naar de rechter te stappen", legt Vermaat uit.

In totaal gaat het om vier rechtszaken. Drie daarvan zijn bedoeld om nakoming van de overeenkomst van eind 2007 af te dwingen. Destijds werd onder meer ruim een miljoen voor persoonlijke ontwikkeling beloofd, maar dat is nog altijd niet uitgekeerd. Ook worden arbeidsongeschikten, tegen afspraken in, gekort op hun loon en zelfs met ontslag bedreigd. Allemaal zaken waar de mensen destijds massaal voor staakten.

Medewerkers van Unilever voelen zich volgens Vermaat belazerd. "Het geeft eens te meer aan hoe het bedrijf met zijn gedragscode omgaat. Die is niets waard als je er juridisch en moreel geen beroep op kunt doen. Dus de rechter moet ingrijpen. Het moet afgelopen zijn met het machtsmisbruik. In eigen land, en al helemaal in het buitenland. Zo blijft Unilever in een fabriek in Pakistan bijvoorbeeld, in strijd met de wet, werken met honderden spotgoedkope contractanten."

Vrijdag 6 maart zal het beleid van Unilever een van de hoofdpunten zijn op de internationale Decent Work conferentie voor vakbonden, die door FNV Bondgenoten georganiseerd wordt. De mondiale crisis blijkt wereldwijd te leiden tot een verslechterende positie van werknemers. Voor de bonden is het dan ook van groot belang om Unilever naar letter en geest aan haar gedragscode te houden.