Gezamenlijk persbericht Kempenhaeghe / Maastricht UMC+ / Universiteit Maastricht
Behandeling epilepsie bij kinderen is niet klaar als er geen aanvallen meer zijn
Wat te doen als je kind epilepsie heeft met leer- en gedragsproblemen, maar geen last meer heeft van epileptische aanvallen (bijvoorbeeld door medicatie)? Wat is er dan aan de hand en wat kan eraan gedaan worden?
In het wetenschappelijk onderzoek is tot nu toe vooral aandacht besteed aan de invloed van epileptische aanvallen op leer- en gedragsproblemen bij kinderen en is weinig tot niets bekend over andere factoren die deze problematiek bij kinderen met epilepsie zou kunnen veroorzaken.
J. Nicolai, kinderneuroloog bij het Maastricht Universitair Medisch Centrum+, heeft binnen expertisecentrum Kempenhaeghe onderzoek gedaan naar de vraag of bij kinderen met epilepsie, zonder aanvallen, de epileptiforme ontladingen in de hersenen de oorzaak zouden kunnen zijn van leer- en gedragsstoornissen. Epileptiforme ontladingen zijn functiestoornissen in de hersenen (zoals te zien op een EEG) die niet per se leiden tot aanvallen.
Nicolai constateert in zijn promotie-onderzoek dat kinderen met epilepsie, zonder aanvallen, maar met leer- en gedragsproblematiek, een hoge activiteit van de epileptiforme ontladingen vertonen op het EEG (onderzoek waarbij de hersenfunctie wordt onderzocht). Bij kinderen met specifieke syndromen treden deze ontladingen soms alleen maar op tijdens de slaap. Deze epileptiforme activiteit veroorzaakt de problemen in de vorm van leer- en gedragsstoornissen bij kinderen. Dit betekent dat de behandeling van epilepsie niet ophoudt wanneer de epileptische aanvallen onder controle zijn. Uit dit onderzoek blijkt dat ook de epileptiforme ontladingen behandeld moeten worden indien ze van invloed zijn op de ontwikkeling van het kind.
Nicolai promoveert vrijdag 6 maart om 14.00 uur aan de Universiteit Maastricht op zijn proefschrift getiteld "Non-convulsive aspects of epilepsy in children".
Achtergrondinformatie over epilepsie
Epilepsie is een van de meest voorkomende neurologische aandoeningen. Naar schatting heeft 1 op de 150 mensen in Nederland epilepsie (waarvan het merendeel kinderen). Bij mensen met epilepsie treedt een soort 'kortsluiting' op: hersencellen raken plotseling overactief en de controle over bepaalde lichaamsfuncties is tijdelijk weg.
---
Universiteit Maastricht