Gemeente Helmond


Actieplan arbeidsproblematiek regio

Actieplan legt fundament voor toekomstige arbeidsmarkt. De Brainportregio biedt gezamenlijk de problemen het hoofd waarmee de regionale arbeidsmarkt als gevolg van de economische crisis wordt geconfronteerd.

Dit staat in het actieplan Arbeidsmobiliteit. Het plan is tot stand gekomen in nauwe samenwerking tussen het Samenwerkingsorgaan Regio Eindhoven (SRE), de gemeenten Eindhoven en Helmond, de Stichting Brainport en het UWV WERKbedrijf.

Het actieplan geeft zicht op acties die op korte termijn tot uitvoering komen. Gezien de prognoses van de economische crisis worden zo nodig nieuwe, aanvullende acties uitgezet. Voor het huidige plan wordt de komende twee jaar 10 miljoen euro uitgetrokken. Er wordt ook een beroep gedaan op de door de provincie recentelijk beschikbaar gestelde miljoenen voor arbeidsmarktproblemen als gevolg van de crisis.

Het doel is om de arbeidsmobiliteit maximaal te bevorderen, met het oog op:

* behoud van de vitaliteit van de regionale economie en het regionale bedrijfsleven;

* behoud van regionale arbeidskrachten, met name technisch geschoolde vakmensen;

* het bieden van perspectief aan mensen die door de crisis direct worden getroffen.

Daarmee legt het plan tevens de fundamenten voor een toekomst waarin de regio

zijn leidende positie als technologieregio verder kan uitbouwen.

Virtuele mobiliteitscentra

Het actieplan bouwt voort op de aanwezige infrastructuur en bestaande initiatieven om de arbeidsmarkt in de regio optimaal te laten functioneren, waaronder de Werkpleinen Mercado en Helmond en het Mobiliteitscentrum Regio Eindhoven. Indien noodzakelijk wordt er de komende maanden extra capaciteit toegevoegd aan het Mobiliteitscentrum. Voor gerichte re-integratie-activiteiten wil de Brainportregio 1,2 miljoen euro extra inzetten voor competentietestcentra. Voor het in beeld krijgen van alle vacatures in de regio is 50.000 euro beschikbaar voor een campagne over het Vacaturemeldpunt. Een andere actie uit het plan is het oprichten van virtuele mobiliteitscentra.

Scholing en detachering

Voor scholing en detachering wordt 2,5 miljoen euro ingezet. Samen met kennisinstellingen en Servicepunten Leren en Werken moeten concrete scholingsarrangementen mensen begeleiden van werk naar werk. Andere voorbeelden van projecten zijn: de inzet van leerbonnen voor 300 werkzoekenden, behoud en vergroting van technisch vakmanschap (het opleiden van 300 mensen voor het MKB).

Kijk voor meer informatie op www.crisiswijsbrainport.nl.