Nederlandse Taalunie

Taalunie helpt literair vertalers opleiden

Den Haag, 5 maart 2009


Omdat ons taalgebied behoefte heeft aan vertalers van literatuur, gaat de Nederlandse Taalunie extra geld investeren in de opleiding van die beroepsgroep. Het geld wordt gebruikt voor de professionalisering van startende vertalers en voor een onderzoek naar de haalbaarheid van een masterprogramma literair vertalen. Op die manier komt het Comité van Ministers van de Taalunie tegemoet aan een vraag uit de sector.

Door de groeiende vraag naar vertalingen van en naar het Nederlands neemt ook de vraag naar goede vertalers toe. En dat is een probleem: de aanwas van nieuwe vertalers verloopt moeizaam. Onlangs publiceerden onder meer het Expertisecentrum Literair Vertalen en de fondsen die in Vlaanderen en Nederland verantwoordelijk zijn voor literaire subsidies, een pleidooi voor betere opleidingen voor vertalers. De titel was *Overigens schitterend vertaald. Voor het behoud van een bloeiende vertaalcultuur.
Aan de overheid werd gevraagd om de opleiding van vertalers te ondersteunen door een masterprogramma literair vertalen op te richten en door in meer mogelijkheden tot bijscholing te voorzien.

Na een onderzoek naar de haalbaarheid van een masterprogramma literair vertalen, wil het Comité van Ministers van de Taalunie wegens het noodzakelijke internationale karakter tot 100.000 euro per jaar bijdragen voor een opstartfase van drie jaar. Daarnaast krijgt het Expertisecentrum Literair Vertalen tot 25.000 euro per jaar extra voor opleidings- en bijscholingsactiviteiten voor de volgende vijf jaar. Mogelijkheden zijn onder meer mentorschappen voor beginnende vertalers en vertalingen die met z'n tweeën worden gemaakt, de zogenaamde duovertalingen. Het Comité van Ministers wil dat er ook bijzondere aandacht wordt besteed aan de ontwikkeling van talent in buitenlandse vakgroepen Nederlands.

Het pleidooi Voor het behoud van een bloeiende vertaalcultuur is een initiatief van het Nederlands Literair Productie- en Vertalingenfonds, het Nederlandse en Vlaamse Fonds voor de Letteren, de Nederlandse Taalunie en het Expertisecentrum Literair Vertalen.
---

De Nederlandse Taalunie is een beleidsorganisatie waarin Nederland, Vlaanderen en Suriname samenwerken op het gebied van de Nederlandse taal en letteren en het onderwijs in en van het Nederlands. De Taalunie ziet het als haar opdracht om ervoor te zorgen dat alle Nederlandssprekenden hun taal op een doeltreffende manier kunnen gebruiken. Meer informatie over de Taalunie is te vinden op www.taalunieversum.org.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Karlijn Waterman, info@taalunie.org, telefoon + 32 (0)495 53 76 41.