Unicef: laat alle kindsoldaten in Congo vrij 05 maart 2009, New York - Unicef heeft gewapende groeperingen in de Democratische Republiek Congo opgeroepen om alle kinderen binnen hun gelederen vrij te laten.

Hilde F. Johnson, vice-directeur van Unicef Internationaal, praat met kinderen in een kamp voor ontheemden in het oosten van Congo. Foto: Unicef Hilde F. Johnson, vice-directeur van Unicef Internationaal, praat met kinderen in een kamp voor ontheemden in het oosten van Congo. Foto: Unicef

De oproep werd gedaan door Hilde F. Johnson, vice-directeur van Unicef Internationaal. Zij heeft vorige week een bezoek aan het oosten van Congo gebracht, waar nu een wankele vrede heerst. Jaren van conflicten hebben in deze regio ervoor gezorgd dat de rechten van kinderen op grove wijze zijn geschonden.

"De recente ontwikkelingen in het oosten van Congo bieden gewapende groeperingen nu voor het eerst de mogelijkheid om alle kinderen die zij vasthouden vrij te laten," zegt Johnson. Ze wil dat er duidelijke afspraken worden gemaakt over wanneer dit precies gaat gebeuren.

De kinderen die voor het geweld zijn gevlucht, moeten op hun nieuwe school heel wat lesstof inhalen. Foto: Unicef De kinderen die voor het geweld zijn gevlucht, moeten op hun nieuwe school heel wat lesstof inhalen. Foto: Unicef

Johnson bezocht een door Unicef gesteunde school in Rutshuru, waar alle leerlingen uit ontheemde families afkomstig zijn. Ze moeten nu flink moeite doen om alle gemiste lesstof in te halen. "Er werd dichtbij ons huis gevochten," vertelt de 14-jarige Gaboua aan de Unicef-directeur. "Mensen gingen dood en we hadden niets te eten. Daarom zijn we voor de rebellen gevlucht."

Unicef heeft sinds 2004 geholpen bij het demobiliseren van ongeveer 30.000 kindsoldaten. Toch worden er naar schatting nog steeds 3.500 kinderen door legertjes vastgehouden.

In de stad Goma ging Hilde Johnson langs bij slachtoffers van seksueel misbruik in de 'Heal Africa' kliniek. Ze vroeg de regering niet alleen een einde te maken aan de gevechten in het oosten van Congo, maar ook om degenen die zich schuldig maken aan seksueel geweld te straffen.