Ingezonden persbericht
Persbericht
Zaltbommel, 5 maart 2009
"Swift Drilling" maakt ontwikkeling kleinere gasvelden in het Nederlandse deel van de Noordzee economisch aantrekkelijk
Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heeft een overeenkomst gesloten met Swift Drilling BV, een joint venture van GTI-dochter Fabricom Oil & Gas en Van Es Group. Swift Drilling BV gaat voor NAM exploratie- en winningputten boren en onderhouden in de zuidelijke Noordzee. Hiervoor wordt een high tech offshore boorinstallatie ontwikkeld die kleiner en efficiënter is dan de gebruikelijke installaties. Kleine, moeilijk winbare velden die voorheen niet aantrekkelijk leken, komen hierdoor weer in beeld. Het winnen van gas uit deze velden geeft invulling aan het zogenaamde 'kleine velden beleid' van de Nederlandse overheid. Doel hiervan is het op peil houden van de Nederlandse gasvoorziening. De overeenkomst met NAM beslaat een periode van vijf jaar met een optie van vijf verlengingen van één jaar.
Swift Drilling BV zal de booroperaties uitvoeren met een op maat gebouwd jackup boorplatform - het Swift boorplatform - dat speciaal geschikt is voor de waterdieptes en weersomstandigheden van de zuidelijke Noordzee. Door de aanzienlijk lagere boorkosten van het kleinere en moderne Swift boorplatform, is de ontwikkeling van kleinere gas- en olievelden in dit deel van de Noordzee rendabel. Het boorplatform zal naar verwachting operationeel zijn in het derde kwartaal van 2010.
Het afgelopen jaar hebben de betrokken partijen een gezamenlijke studie verricht naar de technische en economische voorwaarden. Het boorplatform moest berekend zijn op de omstandigheden in de zuidelijke Noordzee. Ruud Majenburg, lid van het Executive Team en Algemeen Directeur GTI marktsegment- en specialistische bedrijven onderstreept het belang van dit innovatieve project: "Bijzonder was dat alle partijen hun expertise hebben ingebracht en met elkaar gedeeld. Dit heeft geleid tot het optimaal resultaat dat nu is bekroond met deze samenwerkingsovereenkomst. Wij zijn er trots op dat we samen met NAM en Van Es Group een oplossing in praktijk brengen waarmee we de levensduur van de gasproductie op de Noordzee verlengen."
---