Gemeente Nijmegen

persbericht

5 maart 2009 090305

Versnelling stedelijke projecten Nijmeegs antwoord op economische crisis

Nijmegen gaat versneld 27 miljoen euro investeren in nieuwbouwprojecten in de stad en maakt voor deze projecten 5 miljoen euro extra vrij. Zo wil het college van burgemeester en wethouders de gevolgen van de economische recessie beperken. Daarnaast overweegt het college een aantal bouwprojecten zelf te ontwikkelen. De gemeente investeert ook in behoud en versterking van de werkgelegenheid, vooral op het gebied van de kenniseconomie. Verder wordt ingezet op samenwerking met het bedrijfsleven, onder andere via mobiliteitscentra voor werknemers die hun baan (dreigen te) verliezen.

De maatregelen vormen onderdeel van een groslijst aan (potentiële) maatregelen die een antwoord moeten bieden op de economische recessie. B&W biedt deze lijst aan de gemeenteraad aan om concrete maatregelen te selecteren op het moment dat de ontwikkelingen in de Nijmeegse economie daartoe aanleiding geven.

Voor de stedelijke ontwikkeling is de doelstelling om de dynamiek te behouden die Nijmegen in de afgelopen jaren heeft laten zien. Hiervoor is onlangs al 27 miljoen euro aan financiële reserves vrijgesteld. Daarnaast wil het college 5 miljoen euro vrijmaken voor een aantal andere projecten die van strategisch belang zijn voor de stad. Het gaat hierbij om de volgende projecten: - herstructurering winkelcentrum Malvert - ontwikkeling parkeergarage Achter de Hezelpoort - ontwikkeling Weeshuis - gebiedsontwikkeling Spoorzone - natuurcentrum Ooijpolder

Om de werkgelegenheid te behouden en te versterken, wil het college vooral investeren op het gebied van de kenniseconomie. Speerpunt daarin is het versnellen van de ontwikkeling van de Novio Tech Campus, waar technologische bedrijven in de sectoren health en semiconductors kunnen gaan samenwerken aan productinnovaties. Ook wil het college een impuls geven aan de vorming van een kenniscluster rond energie- en milieutechnologie in de regio. Om werknemers die hun baan (dreigen te) verliezen naar nieuw werk te begeleiden zet Nijmegen samen met het UWV-Werkbedrijf, bedrijfsleven en buurgemeenten mobiliteitscentra op. Ook wil het college bij aanbestedingsprocedures in het kader van stedelijke ontwikkeling eisen en wensen stellen rond de inzet van specifieke groepen werknemers. Een eis kan bijvoorbeeld zijn dat minimaal 5% van degenen die de opdracht uitvoeren, (voormalig) werklozen zijn.

Daarnaast investeert de gemeente in het stimuleren van de doorstroming van mensen van gesubsidieerde banen naar regulier werk. Voor dit doel is in januari al 10 miljoen euro overgeheveld uit de financiële reserve. Op deze manier wordt tevens ruimte gecreëerd voor nieuwe vormen van gesubsidieerde arbeid.

Om beter te kunnen sturen op de bovengenoemde ontwikkelingen, wil het college de gangbare procedure voor de vaststelling van de stadsbegroting verfijnen. Dit kan door de gemeenteraad sneller te betrekken bij de meerjarenbegroting. Dit vervangt de gebruikelijke Perspectiefnota van voor de zomer. De gevolgen van veranderingen in de Rijksbijdrage, onder andere via het gemeentefonds, kunnen op deze manier beter worden meegenomen.



Gemeente Nijmegen