Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard


Waarom verschillen de tarieven per waterschap?

De verschillen in tarieven tussen waterschappen worden veroorzaakt door de verschillende kosten per waterschap. Die kosten hangen vooral sterk samen met de specifieke kenmerken van het gebied. Verschillen bestaan daarom al zo lang als er waterschappen bestaan. Bijvoorbeeld: Als er voor onderhoud of uitbreiding leidingen of kades moeten worden aangelegd of vernieuwd in een gebied waar veel woningen en bedrijven staan, is dat stukken duurder dan het aanleggen van leidingen of kades in een hoofdzakelijk onbebouwd gebied.

Ook zijn de kosten voor een waterschap in een laaggelegen gebied met diepe polders en veel watergangen hoger dan de kosten in een hooggelegen gebied. Daarnaast hebben bodemgesteldheid (bodemdaling, veengebieden), hoeveelheid bebouwing en regenval en een heleboel andere factoren invloed op de kosten. Al deze zaken kunnen per gebied erg verschillen en dat zorgt dan ook voor verschillen in de kosten die moeten worden doorberekend aan de inwoners en bedrijven in het gebied.

Vergelijkingen in een soortgelijk gebied

De volgebouwde en intensief gebruikte Randstad en daarbinnen het gebied van HHSK, met zelfs de diepste polders van Nederland, is onmiskenbaar een duur gebied. Als je de vijf buurwaterschappen in Zuid-Holland met elkaar vergelijkt (zonder de wegentaak die veel waterschappen niet hebben) komt Schieland en de Krimpenerwaard op de vierde plaats, na Delfland, Hollandse Delta en De Stichtse Rijnlanden. Rijnland heeft tot heden de laagste tarieven in Zuid-Holland.