MKB stort zich (massaal) in race op debiteur
05/03/2009 06:00
Creative Venue BV
MKB stort zich (massaal) in race op debiteur
Utrecht, 5 maart 2009 - MKB bedrijven die nog geld te vorderen hebben van hun klanten lijken de laatste weken minder dan voorheen behoefte te hebben aan een elegante en softe incasso-aanpak. Het zijn vooral toeleveringsbedrijven van lokale ondernemingen die zo snel mogelijk hun geld willen binnenhalen voordat hun buurman er mogelijkerwijs mee vandoor gaat. Dat meldt Solveon Incasso, een van de toonaangevende incassokantoren in Nederland met een incassoportfolio van ruim 1 miljard euro.
Het gaat in toenemende mate om vorderingen van enkele tienduizenden euro's oplopend tot een paar ton, en niet veel ouder dan een maand. Vooral toeleveranciers van bijvoorbeeld telecom producten, automatiseringsdiensten, aannemers en zakelijk dienstverleners zijn alerter geworden, zo signaleert Solveon directeur Raymond Minks. "Het aantal incassoaanvragen is de laatste twee weken explosief gestegen. We zijn nu in een situatie beland dat we heel zorgvuldig het kaf van het koren moeten scheiden en oppassen dat we geen slechte vorderingen aannemen. Dat betekent ook dat we de afgelopen weken inmiddels de nodige aanvragen hebben moeten weigeren."
Het zijn vooral de bedrijven met goed georganiseerde administraties die er nu als de kippen bij zijn. Minks. "Zij weten direct of een betalingstermijn van 30 dagen is verstreken en gaan daarna acuut over tot actie. De praktijk leert dat als je er snel bij bent, je 20 tot 25% meer terugkrijgt op je openstaande vorderingen. Het gaat dus bij de grotere MKB bedrijven om serieuze bedragen en betekent het verschil tussen overleven of in de problemen komen. En als je die vorderingen sneller binnen hebt, is het risico kleiner uiteindelijk slachtoffer te worden van een faillissement."
Solveon verwacht dat de huidige beweging zich zal verscherpen. "Als de klanten van de klanten als gevolg van oplopende werkeloosheid slechter gaan betalen, dan zet het domino-effect pas echt door. Nu zijn de achterstandswijken als groep nog maar in beeld, straks zien we nieuwe groepen burgers die hun rekeningen bij lokale winkels en bedrijven niet kunnen betalen", aldus Minks.
http://www.solveon.nl