Gemeente Soest

.

Beleidsvisie voor de Bosstraat en omgeving

25 februari

Beperkte ontwikkeling mogelijk mits behoud groen karakter

Het college van Burgemeester en Wethouders stelt een beleidsvisie op voor de Bosstraat en omgeving. Hiermee willen B&W zorgen dat het gebied, waar verschillende partijen graag willen (ver)bouwen, zijn groene en ruimtelijke kwaliteit behoudt. De gemeenteraad spreekt op 5 maart over deze visie in De Ronde.

Voor het gebied zijn veel en erg verschillende verzoeken ingediend. Zoals een bouwplan voor horeca en woningen bij Bos & Duin, een nieuwe locatie voor de scoutingclub Don Bosco en herbouw van de Blauwe Vogel. De gemeente wil kijken of ze medewerking kan verlenen aan deze plannen, maar dat moet niet ten koste gaan van het groene karakter van de omgeving.

Om hierover een goede, samenhangende afweging te kunnen maken, is een beleidsvisie opgesteld met een beschrijving van de bestaande ruimtelijke kwaliteiten en uitgangspunten voor toekomstige ontwikkelingen. De visie gaat over het gebied tussen sportvelden, spoorlijn, Koningsweg en de lijn Klein Engendaalweg/1e Heezerlaantje. In afwachting van de visie zijn bouwaanvragen in het gebied voorlopig aangehouden.

Bestaande kwaliteiten

De visie gaat uit van de bestaande ruimtelijke kwaliteiten aan de Bosstraat. Uiteraard speelt het groene karakter een belangrijke rol. Maar ook de diversiteit aan functies, zoals wonen, recreatie en dagbesteding. De Bosstraat heeft een bijzondere plek in Soest. Het ligt op de overgang tussen dorp en bos en tussen duinen en veen-afgravingen.

Daarnaast ligt dit uitgesproken groene gebied vrij centraal ten opzichte van een aantal voorzieningen, zoals station Soest-Zuid en winkels. Kenmerkend voor het gebied is ook de aanwezigheid van meerdere recreatieve voorzieningen. De samenhang en het unieke karakter van het gebied wordt bepaald door het bosrijke karakter, niet door de architectuur.

Boskamers voor behoud groen karakter

Om te zorgen dat ontwikkelingen zo min mogelijk afbreuk doen aan de groene, bosrijke omgeving, neemt de visie het concept van `boskamers' als uitgangspunt voor bestaande en toekomstige (bouw)plannen. `Boskamers' zijn percelen die zowel aan de Bosstraat als aan de randen groen worden `ingepakt'. De visie beschrijft hoe breed de groene strook aan de perceelranden moet zijn en met welke plantensoorten deze moet worden ingevuld. Daarnaast wordt een aantal mogelijk in te vullen boskamers benoemd.

De functie van de percelen (bijvoorbeeld wonen of recreëren) is relatief vrij, met als randvoorwaarde dat de functie geen belemmering of overlast vormt voor de directe omgeving. Bestaande functies worden zoveel mogelijk gehandhaafd op de huidige locatie waarbij (indien noodzakelijk en ruimtelijk inpasbaar) ruimte wordt gegeven aan verdere ontwikkeling.

Daarnaast gaat de visie uit van een herinrichting van de Bosstraat waarmee fietsers en voetgangers een meer prominente en veiliger plek krijgen. Dit, in combinatie met het voorkomen van overlast en de gewenste groene uitstraling, zorgt ervoor dat parkeren een plek moet krijgen bínnen de boskamers.

Bespreking door gemeenteraad

Op 5 maart wordt de visie besproken in De Ronde. De leden van de gemeenteraad zullen dan aangeven wat zij van de visie vinden. Belangstellenden zijn van harte welkom om de vergadering bij te wonen op de publieke tribune. Aan het begin van de vergadering is er gelegenheid om in te spreken. Bewoners en instanties die daarvan gebruik willen maken, wordt verzocht dit voor aanvang van de vergadering te melden bij de secretaris van de bijeenkomst. Aanmelding is ook telefonisch mogelijk bij de griffie, 6093492 of 6093121.

Inzage en inspraak

Bewoners en andere belangstellenden kunnen de visie inzien op het gemeentehuis aan de balie Bouwzaken of deze website.

U kunt dit bestand openen met de Acrobat Reader Visie Bosstraat

De visie gaat gelden als bouwsteen voor verschillende ruimtelijke procedures. Bijvoorbeeld voor de projectbesluiten die nodig zijn voor de plannen bij Bos & Duin, scoutingclub Don Bosco en de Blauwe Vogel. Daarnaast wordt een bestemmingsplan opgesteld voor het totale plangebied, waarin die projectbesluiten dan weer worden verwerkt.

Over de projectbesluiten en over het nieuwe bestemmingsplan is te zijner tijd inspraak mogelijk. Voor de visie Bosstraat wordt geen aparte inspraakprocedure gestart omdat dat dubbelop zou zijn naast de inspraak over de projectbesluiten en het bestemmingsplan.