Persbericht
Het NNO brengt
Nederlandse première
van Glass' Symfonie nr. 6
Groningen - 23 februari 2009
Het NNO brengt op 5 maart in Drachten, op 6 maart in Hoogeveen en op 7 maart in Groningen onder leiding van dirigent Kasper de Roo een programma rondom Philip Glass, die in 2007 tijdens het jaarlijkse componistenfestival aanwezig was. Op het programma staan Glass' Concerto Fantasy voor twee paukenisten en orkest, de Nederlandse première van Glass' Symfonie nr. 6 en de Doctor Atomic Symphony van John Adams. Op 7 maart geeft het NNO een GRATIS voorproef van één werk uit dit concert tijdens de officiële opening van de parkeergarage aan het Boterdiep in Groningen.
Dr. Atomic Symphony
John Adams schreef zijn opera en de daarvan afgeleide symfonie Dr. Atomic over de catastrofale gevolgen van Oppenheimers ontwikkeling van de atoombom. Doctor Atomic gaat over de laatste vierentwintig uur van de atoombomexperimenten van de natuurkundige Richard Oppenheimer in de woestijn van Los Alamo in 1945 - met de eerste ontploffing van dat nieuwe wapen als eindpunt. John Adams componeerde de Doctor Atomic symphony als een instrumentale route door de opera, die hij zelf vergeleek met de symfonie Mathis der Mahler van Hindemith.
Concerto Fantasy voor twee paukenisten en orkest
Glass' Concerto Fantasy voor 2 paukenisten en orkest is een 'typisch Glass-stuk': motorische swingende ritmes, snelle muzikale patronen, subtiel verschuivende akkoorden. Het Concerto Fantasy met de veertien pauken - door twee slagwerkers bespeeld - is een waar spektakelstuk. Vooral in de snel geroffelde finale zetten de paukenisten een stevig uitroepteken achter dit virtuoze dubbelconcert. Solisten zijn de twee paukenisten Raymond Curfs en Mark Voermans.
Symfonie nr. 6 - Plutonian Ode
Na de pauze staat de Nederlandse Première van Philip Glass' Symfonie nr. 6 op het programma. Deze symfonie wordt ook Plutonian Ode genoemd omdat de drie delen van de symfonie het gelijknamige gedicht van Allen Ginsberg volgen. Een vuist tegen de nucleare besmetting en vervuiling. De zangpartijen worden door sopraan Karen Robertson vertolkt.
Muzikale opening parkeergarage Boterdiep
Op 7 maart om 13.00 uur zal de parkeergarage Boterdiep officieel worden geopend. Speciaal voor deze feestelijke gebeurtenis zal het Noord Nederlands Orkest in de parkeergarage een uniek concert verzorgen. Garagerock of hogere kunst? Het NNO speelt het bekende paukenconcert Concerto Fantasy voor twee paukenisten en orkest van Philip Glass. De entree is gratis. Voor iedere bezoeker is er warme chocolademelk én een gratis uitrijkaart voor een volgend bezoek.
Concerten
05 maart 2009 - Drachten / De Lawei
06 maart 2009 - Hoogeveen / De Tamboer
07 maart 2009 - Groningen / De Oosterpoort
Kaarten zijn te bestellen via
Programma
Adams Dr. Atomic Symphony
Glass Concerto Fantasy voor 2 paukenisten en orkest
Glass Symfonie nr. 6 - Plutonian Ode (Ned. Première)
Dirigent Kasper de Roo
Pauken Raymond Curfs
Pauken Mark Voermans
Sopraan Karen Robertson
Het Noord Nederlands Orkest
Het Noord Nederlands Orkest (NNO) heeft wortels in het jaar 1862, toen de Groninger Orkest Vereniging werd opgericht. Hierdoor mag het NNO als het oudste nog bestaande symfonieorkest van Nederland gezien worden. Op dit moment is het Noord Nederlands Orkest het grootste regionale symfonieorkest in Nederland. Met Groningen als standplaats verzorgt het orkest zo'n 120 concerten per seizoen in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe en op belangrijke podia in de rest van Nederland, waaronder het Concertgebouw in Amsterdam en De Doelen in Rotterdam. Het NNO treedt ook regelmatig in het buitenland op (zoals eerder in Duitsland en Spanje en in begin november zeer succesvol in de Salle Pleyel en de Cité de la Musique in Parijs), is regelmatig te beluisteren tijdens radio-uitzendingen en heeft de afgelopen vijf jaar diverse CD's op gerenommeerde labels uitgebracht die in de vakpers enthousiast zijn ontvangen. De programmering van het orkest onderscheidt zich door durf en originaliteit en leverde het orkest de nominatie op voor de Klassieke Muziekprijs 2005-2006 van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD). In elk seizoenprogramma zijn cross-overs te vinden met andere muziekstijlen - zoals jazz en popmuziek - naast bijzonder samengestelde programma's van barok tot 21e-eeuws. Daarnaast organiseert het NNO samen met stichting Prime elk jaar een festival rond een prominente, hedendaagse componist. Sinds 2000 hebben internationaal gelauwerde componisten als Terry Riley, Arvo Pärt, Hans Werner Henze, Wolfgang Rihm, Sir Harrison Birtwistle, Heiner Goebbels en Sofia Gubaidulina en Philip Glass Groningen aangedaan. Het NNO werkte in het verleden met vooraanstaande dirigenten zoals Jean Fournet, Franz Paul Decker, Alain Lombard, Sergiu Comissiona, Richard Dufallo, Nikolai Alexeev, Jan Willem de Vriend, Jacques Mercier, Alexander Vedernikov en Viktor Liberman, die van 1997 tot 1999 chef-dirigent van het NNO was. Met ingang van seizoen 2005-2006 is Michel Tabachnik chef-dirigent van het orkest. Daarnaast is Michel Tabachnik met ingang van seizoen 2008-2009 ook de nieuwe chef-dirigent / artistiek directeur van het Vlaams Radio Orkest.
{Noot voor de redactie,