AzG protesteert tegen uitwijzing Franse tak organisatie uit Darfur

Amsterdam/Genève/Parijs/Khartoem, 5 maart 2009 - De Sudanese autoriteiten in Khartoem hebben vanochtend de onmiddellijke uitzetting van de Franse tak van Artsen zonder Grenzen bevolen. Deze plotselinge en meedogenloze beslissing volgt op de uitzetting gisteren van de Nederlandse tak van de organisatie. Artsen zonder Grenzen is verbijsterd door dit bevel, dat overduidelijk de kwetsbare bevolking van Darfur de gijzelaar maakt van politieke en juridische agenda's. Het uitzettingsbevel komt een dag na de uitvaardiging van het arrestatiebevel tegen Sudanese president Omar el-Bashir door het Internationaal Strafhof (ICC).

De organisatie protesteert krachtig tegen dit bevel en doet een beroep op de regering om haar besluit terug te draaien en Artsen zonder Grenzen onmiddellijk in staat te stellen haar onafhankelijke en onpartijdige humanitaire hulp te hervatten.
'Het bevel om Darfur te verlaten is een dramatische wending in de gebeurtenissen die ongekende gevolgen gaat hebben voor de bevolking van het gebied', zegt internationaal voorzitter van Artsen zonder Grenzen Christophe Fournier, arts. 'Een groot deel van de bevolking is volledig afhankelijk van internationale humanitaire hulp. Het plotselinge afkappen van onze medische zorg, waaronder cruciale chirurgische hulp, voedings- en basisgezondheidsprogramma's in grote delen van Darfur zullen een onmiddellijk en vernietigend effect hebben op de bevolking.'

Naast Artsen zonder Grenzen zijn nog dertien andere hulporganisaties het land uitgezet. Door de uitzetting van zoveel hulpverleners valt een enorm gat in de hulp, dat geen van de overblijvende hulporganisaties adequaat kan opvullen. Honderdduizenden mensen moeten het nu zonder basisvoorzieningen stellen, of het nu gaat over water en hygiëne, voedsel of medische zorg. De kans is groot dat er nu niets wordt gedaan tegen uitbraken van meningitis in Kalma Kamp en de stad Niertiti - waar 130.000 mensen dringend moeten worden gevaccineerd.

De overblijvende takken van Artsen zonder Grenzen zijn bereid om de medische zorg voort te zetten in de gebieden waar ze werken. Hoe dan ook, dat is maar een fractie van wat er nodig is om de noden in heel Darfur te lenigen.

'De mogelijkheden om onafhankelijke hulp te bieden in Darfur zijn in het afgelopen jaar drastisch ingeperkt, maar door de maatregelen van de Sudanese regering van deze week lopen de ontheemde en lokale bevolkingen de kans helemaal afgesneden te raken van hulp', zegt Christophe Fournier. 'Het is totaal onacceptabel dat wat voor de bevolking van levensbelang is, wordt opgeofferd aan politieke en juridische agenda's'. We doen een beroep op de overheid om onmiddellijk haar beslissing te herroepen en om onafhankelijke en onpartijdige humanitaire hulp weer toe te staan.'

Artsen zonder Grenzen benadrukt met klem dat de organisatie volledig onafhankelijk van het ICC is en er niet mee samenwerkt of informatie mee deelt.

Takken van Artsen zonder Grenzen werken al sinds 1979 in Sudan en sinds 2003 in Darfur. De organisatie is nu uit vijf gebieden in West- en Zuid-Darfur gezet, waaronder Feina in het Jebel Mara gebergte, Kalma Kamp, en de steden Muhajariya, Niertiti and Zalingei. Teams van Artsen zonder Grenzen gaan door met het verlenen van hulp in de steden Golo en Kilin in West-Darfur, en de plaatsen Kebkabiya, Kaguro Serif Umra, Shangil Tobaya and Tawila in Noord-Darfur. Voor de uitzetting werkten meer dan honderd internationale medewerkers en ongeveer 1625 Sudanese medewerkers onophoudelijk om levensreddende hulp te bieden aan duizenden mensen in heel Darfur.

Links: http://www.artsenzondergrenzen.nl