Provincie Flevoland Provincie Flevoland



Regio ontwerpt `toekomstig Markermeer IJmeer'

Kaarten schuiven over de tafels. Hoofden buigen zich erover en ogen volgen de vinger van een jonge dame die wijst op een haventje dat kennelijk steeds verzandt. `Ik wil juist die kaart met de nep Gouwzee weer hebben', zegt een ander. Zou een deel van de weg Alkmaar-Zwolle buitendijks kunnen worden aangelegd? Flarden van vragen die leefden bij 160 enthousiaste deelnemers aan de regionale bijeenkomst van 25 februari jongsleden over de uitgangspunten en ontwikkelingskansen voor ontwerp van het toekomstig Markermeer IJmeer.

Het ontwikkelingperspectief Markermeer-IJmeer biedt veel kansen voor de regio, zo concludeerden gebiedspartners. In het toekomstbeeld moet ruimte zijn voor de verschillende belangen in het gebied. Regiobreed is er draagvlak voor een investering in een robuuste ecologie in de meren, maar de regiopartners kijken heel verschillend aan tegen andere ruimtelijke ontwikkelingen. Met het besef dat de druk op het gebied van bijvoorbeeld verstedelijking groot is, wordt de roep om respect voor het uitzicht, de cultuurhistorie en de bestaande mogelijkheden voor o.a. waterrecreatie luider. Vooral de cultuurhistorische waarde van de Noord-Hollandse kustlijn is een unieke kwaliteit voor het gebied die ook in de toekomst behouden moet blijven.

`Het ontwikkelingsperspectief Markermeer IJmeer gaat uit van de noodzaak om fors te investeren in een veerkrachtige natuur die tegen een stootje kan. Zo ontstaan nieuwe kansen voor een gebied met veel ontwikkelingspotentie op het gebied van recreatie en natuurbeleving', aldus de voorzitter van de stuurgroep Toekomstagenda Markermeer IJmeer en gedeputeerde van de provincie Flevoland, Andries Greiner. `Nu we gezamenlijk met de regio de uitgangspunten voor een toekomstbeeld hebben geformuleerd willen we de kansen en ontwikkelingsperspectieven concretiseren'.

In de komende weken ondersteunt de projectgroep TMIJ gemeenten e.a. organisaties in het uitwerken van hun plannen en ideeën. Op 24 juni 2009 bespreken de verschillende regiopartners gezamenlijk het resultaat. Dit toekomstbeeld wordt in september 2009 aangeboden aan het Kabinet. Het regionale toekomstbeeld vormt hiermee een bouwsteen voor de gezamenlijke besluitvorming over de verschillende Randstad Urgentprojecten.