Financiën maatschappelijke opvang evenwichtiger verdeeld
Den Haag, donderdag 5 maart 2009, nummer 9
Financiën maatschappelijke opvang evenwichtiger verdeeld
Het bestaande budget voor de maatschappelijke opvang wordt evenwichtiger verdeeld over gemeenten. Hierover hebben staatssecretaris Bussemaker van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) gisteren overeenstemming bereikt. De nieuwe verdeling sluit beter aan op de verschillen tussen gemeenten in de vraag naar opvang. Ook doet het recht aan die gemeenten die de afgelopen jaren veel eigen middelen voor de maatschappelijke opvang hebben vrijgemaakt.
Er is 21 miljoen euro beschikbaar om het model zorgvuldig in te voeren. Hiermee zullen de gemeenten die in de afgelopen jaren onevenredig veel uit eigen middelen hebben gefinancierd, in twee jaar op het nieuwe bedrag zitten. De gemeenten die middelen moeten inleveren, zullen in de komende vier jaar stapsgewijs aan het lagere bedrag kunnen wennen.
Jarenlang hebben gemeenten klanten van de maatschappelijke opvang voorzien van zorg die gerekend kan worden tot de AWBZ en de Zorgverzekeringswet (Zvw). VWS en de VNG hebben daaromtrent afgesproken deze zorg zo snel mogelijk regulier te financieren uit de AWBZ en de Zvw. 'Wij zijn blij met het commitment van de staatssecretaris om deze oneigenlijke situatie zo snel mogelijk op te heffen', aldus Sandra Korthuis van de VNG.
Naar verwachting versterken de afspraken over de AWBZ en de Zvw de financiële positie van gemeenten en hun beleid om kwetsbare groepen zoals daklozen of mensen die dat dreigen te worden, te helpen. Staatssecretaris Bussemaker: 'Hiermee laat het kabinet zien dat zij ook in deze moeilijke tijden investeert in kwetsbare groepen. Juist nu mogen we hen niet aan hun lot overlaten.'
In totaal gaat 458 miljoen euro om in de maatschappelijke opvang, die de verantwoordelijkheid is van 43 centrumgemeenten. Hiervan is 280 miljoen euro afkomstig van het rijk en betalen de gemeenten 178 miljoen zelf. Gemeenten verwachten dat in de komende periode een groter beroep op de maatschappelijke opvang gedaan zal worden als gevolg van de economische situatie.
De maatschappelijke opvang van daklozen is er op gericht om problemen van deze kwetsbare groep aan te pakken en ze weer mee te laten doen in de maatschappij. Daarbij gaat het niet alleen om opvang, maar ook om huisvesting, inkomen, schuldhulpverlening en dagbesteding. Na lange discussies is nu een evenwichtiger verdeling van de gelden voor maatschappelijke opvang bereikt.
-o-o-o-
Noot voor redacties (
RVD Mediafeed