Gasunie schenkt botten uitgestorven walvis aan museum Naturalis
04/03/2009 17:07
NV Nederlandse Gasunie
Op donderdag 5 maart a.s. draagt gastransportbedrijf Gasunie enkele gefossiliseerde walvisbotten van de grijze walvis over aan Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis in Leiden.
De botfragmenten werden ongeveer twee jaar geleden ontdekt na archeologisch onderzoek bij de gasleidingaanleg Wieringermeer-Ouderlandertocht in de provincie Noord-Holland. Onderzoek heeft uitgewezen dat het gaat om de inmiddels uitgestorven grijze walvis en dat de vondsten dateren van ongeveer 2000 vóór Christus. Het gevonden exemplaar moet ongeveer 12 meter lang zijn geweest. In totaal werden dertien losse wervelschijven en drie ribben gevonden. Naturalis neemt de aanwinsten op in de collectie.
Convenant Gasunie en RACM
Bij de aanleg van gasleidingen en het bouwen van installaties voert Gasunie standaard archeologisch onderzoek uit om te voorkomen dat archeologisch interessante zaken verloren zouden kunnen gaan. Daarbij werkt Gasunie nauw samen met de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM). Op 5 maart 2008 leidde deze samenwerking tot het afsluiten van een convenant, waarin Gasunie en RACM afspraken hebben gemaakt over het uitvoeren van archeologisch onderzoek.
Achtergrond grijze walvis
Over de grijze walvis (Eschrichtius robustus) is bekend dat deze tot 16 meter lang en zo'n 36 ton zwaar. Van deze soort is de Noord-Atlantische populatie uitgestorven. Het zeegebied bij Noord-Holland en in de Zuiderzee was vermoedelijk de gebieden waar gepaard werd en de jongen het jaar erop werden geboren. Waarschijnlijk is de grijze walvis in dat gebied uitgestorven doordat het is bejaagd door de mens.
Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.