Arnhem, 25 februari 2009
Statencommissies vergaderen op woensdag 4 maart
Commissie Ruimtelijke Ordening, Wonen en Milieu (I)
Statenzaal, 9.30 - 11.00 uur
Twee statenvoorstellen worden besproken. Als eerste het Actieplan ruimtelijke kwaliteit 2008-2011 en de verdeling van het geld uit het Meerjarig Investeringsfonds Gelderland (MIG) voor dit actieplan over de komende jaren. In de commissie van januari is dit voorstel al aan de orde geweest. Toen werd geoordeeld dat vooral door het ontbreken van concrete doelen, er nog geen besluit kon worden genomen. Het jaarprogramma voor 2009 is nu opgenomen, evenals het verslag over 2008.
Het tweede voorstel gaat over het grondbeleid van de provincie en het uitvoeren van een motie die op 24 september 2008 in PS is aangenomen. GS wil een actievere rol spelen op de grondmarkt om ruimtelijke doelen beter, sneller en/of goedkoper te realiseren. In dit statenvoorstel wordt duidelijk gemaakt dat bij de aankoop van grond om de Ecologische Hoofdstructuur te realiseren, onteigening niet wordt ingezet.
Daarnaast buigt de commissie zich over de kaders voor het Kwalitatief Woonprogramma 2010-2019. Dit zijn de uitgangspunten die het college van Gedeputeerde Staten hanteert bij gesprekken met gemeenten en woningcorporaties.
Commissie Ruimtelijke Ordening, Wonen en Milieu (II)
Statenzaal, vanaf 11.00 uur
Een apart onderdeel van de commissievergadering wordt besteed aan de bespreking van de Partiële herziening van het Streekplan Gelderland voor de westelijke rondweg Hummelo (N314) en het daarvoor benodigde geld. Op maandag 2 maart heeft de commissie RWM, samen met die van Mobiliteit en Economische Zaken, een hoorzitting gehouden waarop insprekers een toelichting hebben kunnen geven op de door hen ingediende zienswijzen. Deze hoorzitting is in de plaats gekomen van het gebruikelijke inspreekrecht tijdens de commissievergadering.
Commissie Landelijk Gebied en Water
Wijsmanzaal, 09.30-12.00 uur
Belangrijkste punt van de agenda is het verzoek van het CDA tijdens de Statenvergadering van 11 februari, om te discussiëren over nut en noodzaak van het Ecolint Elburg, langs de Randmeerkust. Meerdere partijen zetten vraagtekens bij de gevolgen van het voorgenomen inpassingsbesluit van GS. Vooral eigenaren van recreatiegebiedjes hebben daaronder te leiden.
Commissie Mobiliteit en Economische Zaken
Statenzaal, 14.00 - 17.00 uur
Zoals vaak heeft de commissie MEZ een volle agenda. Vijf statenvoorstellen en nog vier andere onderwerpen vullen de tijd.
Het eerste statenvoorstel gaat over het verlenen van een 'contragarantie' voor de in 2008 gefuseerde bloemenveilingen van Bemmel en Vleuten (Plantion). Het gaat om een lening van het participatiebedrijf van Oost NV aan Plantion voor een bedrag van ¤ 1,25 miljoen. Onder andere door de kredietcrisis ontstond een financieringsprobleem met grote consequenties voor de realisering van de bloemenveiling in Ede. Ook Ede zal garant staan voor een bedrag van ¤ 1,25 miljoen.
De commissie bespreekt daarna het tweede statenvoorstel over de verbreding van de A12 tussen Waterberg en Velperbroek. GS hebben gedwongen door de tijd al een zienswijze namens de provincie op het Tracébesluit bij de minister van V&W ingediend onder voorbehoud van goedkeuring door Provinciale Staten.
Vervolgens komt het Tracébesluit A28, over de verbreding van het gedeelte tussen Hattemerbroek en Meppel, aan de orde. Ook hier gaat het om het verlenen van goedkeuring aan een al eerder door GS ingediende zienswijze bij het ministerie.
Daarna staat de Startnotitie knooppunt Hoevelaken op de agenda. Hierover heeft het college eveneens al een zienswijze ingediend onder voorbehoud van goedkeuring door PS
De commissie adviseert bij het volgende agendapunt de staten over de ophoging van het voorlopige voorbereidingskrediet voor Traverse Dieren. Het gaat om het beschikbaar stellen van een krediet van ¤ 1,5 miljoen. Voor dit bedrag wordt o.a. het ontwerp van het voorkeursalternatief 3a verder uitgewerkt.
Bij de overige agendapunten gaat het onder andere over de Uitgangspunten bij nieuwe aanbestedingen van het openbaar vervoer en de verkeersveiligheid van de Rijksweg Malden (N844), met name de fietsoversteek bij het Unionterrein).
Commissie Jeugd, Gezin, Zorg, Welzijn en Cultuur
Wijsmanzaal, 14.00 - 16.00 uur
Het statenvoorstel over de Besteding budget Culturele Infrastructuur voor subsidies aan culturele instellingen gaat over de besteding van een eenmalig budget van ¤ 1,6 miljoen. Op 29 oktober 2008 besloten de staten bij motie om dit bedrag als extra ter beschikking te stellen (voor vier jaar) voor een aantal podiumgezelschappen en voor de oplossing van een aantal knelpunten. Daarnaast informeren GS Provinciale Staten over de verleende subsidies aan diverse Gelderse festivals.
Commissie Algemeen Bestuur en Financiën
Wijsmanzaal, 17.30 - 20.00 uur
De commissie ABF houdt zich in haar vergadering vooral bezig met het statenvoorstel Beschikbaarstelling cofinanciering voor rijks- en Europese programma's uit het Meerjarig Investeringsfonds Gelderland. Hierbij gaat het om het vrijgeven van een bedrag van ¤ 4,5 miljoen voor 2009 en ¤ 5 miljoen voor 2010. Deze bedragen waren al gereserveerd. Het geld wordt gebruikt als bijdrage van Gelderland aan het grensoverschrijdende programma Interreg IVa en aan andere rijks- of Europese programma's
N.B.: de commissie wordt tussen 16.00 en 17.00 uur door een bestuurlijke delegatie van Nuon en gedeputeerde Harry Keereweer bijgepraat over de voorgenomen strategische samenwerking tussen Nuon en Vattenfall.
Provincie Gelderland
Provincie Gelderland