Achmea ondersteunt apothekers bij voorkomen ziekenhuisopnames
04/03/2009 07:00
Achmea Divisie Zorg
Zilveren Kruis Achmea en overige Achmea-zorglabels gaan dit jaar 250 apotheken ondersteunen bij het afnemen van een 'medicatie check' voor 65-plussers die vijf of meer medicijnen per dag innemen. Vandaag volgt de eerste groep van 25 apothekers een tweedaagse training, die Achmea voor apothekers die de Achmea Medicatie Check aanbieden verplicht stelt en gedeeltelijk vergoedt. Doel is dat apothekers dit jaar met 5000 Achmea-zorgverzekerden in gesprek gaan en met patiënt en huisarts tot een geactualiseerd, optimaal medicatieplan komen. De medicatie check is een reactie op het HARM-Wrestling rapport, dat vaststelt dat er in Nederland jaarlijks 19.000 vermijdbare ziekenhuisopnames zijn door niet afdoende medicatiebewaking en onvoldoende overleg tussen apotheker en arts. De groep 65-plussers loopt daarbij een verhoogd risico. De medicatie check moet ervoor zorgen dat maagbloedingen en andere ernstige complicaties worden voorkomen.
De zorgverzekeraars van Achmea hebben na verschijning van het HARM Wrestling rapport (2008) het initiatief genomen om met de Achmea Medicatie Check een ondersteuningsprogramma met en voor apothekers te ontwikkelen. Achmea biedt deelnemende apothekers als enige zorgverzekeraar een vergoeding voor de projectondersteuning, een gedeeltelijke vergoeding voor de training en een tegemoetkoming in de kosten per uitgevoerde medicatie check. Achmea en de KNMP sluiten binnenkort een samenwerkingsovereenkomst om zoveel mogelijk apothekers bij de medicatie check te betrekken. Achmea streeft naar een landelijke, zo breed mogelijke deelname van apothekers en wil dit jaar ten minste 250 apotheken betrekken. De Service Apotheken waren de eersten die voor de Achmea Medicatie Check hebben ingetekend. Inmiddels hebben ook andere apotheken uit het gehele land zich aangemeld. Na het volgen van de training nodigen de betreffende apotheken hun cliënten per brief uit voor de Achmea Medicatie Check.
Samenwerking tussen zorgverleners
Kern van de Achmea Medicatie Check is dat de apotheker met de verzekerde in gesprek gaat over het medicatiegebruik: wat weet iemand over de eigen geneesmiddelen en hoe wordt hiermee omgegaan? De apotheker vraagt met toestemming van de verzekerde bij de huisarts de medische informatie op en bekijkt - mede aan de hand van het gesprek met de verzekerde - of alle medicatie (in de betreffende dosering) nog wel nodig is. Huisarts en apotheker bespreken vervolgens hoe het medicatiebehandelplan er voor de verzekerde uit komt te zien. De huisarts of apotheker bespreekt dit met de patiënt en geeft in begrijpelijke taal uitleg en adviezen. Directeur Zorginkoop Melanie Schultz van Haegen: 'Verzekerden worden zich bewuster van de beperkingen en risico's van medicijnen en het belang van geneesmiddelen. Ook verwachten we een positief effect op het volgens voorschrift naleven van de therapie.'
19.000 vermijdbare ziekenhuisopnames
Nederland telt naar schatting 1,5 miljoen patiënten die vijf of meer medicijnen per dag gebruiken. Het gaat hierbij onder meer om hartpatiënten, diabetici, reumapatiënten, mensen met nierproblemen, aandoeningen aan de luchtwegen en het bewegingsapparaat. Medicijngebruik luistert nauw; het is niet zonder risico. Uit onderzoek blijkt dat 65-plussers twee keer zo vaak in het ziekenhuis belanden als gevolg van foutief gebruik van medicatie in verhouding tot de populatie die jonger is dan 65 jaar. Vastgesteld is dat in Nederland op jaarbasis 19.000 ziekenhuisopnamen verband houden met geneesmiddelgebruik en te voorkomen zijn. Dat zijn per apotheek gemiddeld negen vermijdbare opnames per jaar. De geschatte kosten van de vermijdbare ziekenhuisopnames bedragen circa 85 miljoen euro per jaar.
Meer informatie over de oorzaken van geneesmiddelgerelateerde ziekenhuisopnames en over de training voor apothekers vindt u op www.zilverenkruis.nl/medicatiecheck. Hier staan ook meer citaten van Melanie Schultz van Haegen over de medicatie check.
Noordwijk, 4 maart 2009