Openbaar Ministerie


* >Politie gaat door met 'Haal de Wegpiraat van straat'

Politie gaat door met 'Haal de Wegpiraat van straat'

4 maart 2009 - Bureau Verkeershandhaving OM

De Politie Midden en West Brabant presenteerde op 4 maart de resultaten en bevindingen van de pilot 'Haal de wegpiraat van straat', die op 12 juni vorig jaar startte. De pilot is een groot succes.

Daarom biedt de politie burgers ook in de toekomst de mogelijkheid om op deze wijze agressief rijgedrag te melden. Het project krijgt een vervolg!

Via het algemeen politienummer 0900-8844 en de website www.wegpiraatvanstraat.nl kunnen burgers uit de regio Midden en West Brabant al hun meldingen over agressief en gevaarlijk rijgedrag van medeweggebruikers kwijt. Het gaat om verkeersovertredingen zoals bijvoorbeeld bumperkleven, grove snelheidsovertredingen, snijden, rechts inhalen, gevaarlijk in- en uitvoegen, het negeren van verkeerslichten waarbij sprake is van roekeloos rijgedrag en het ondervinden van gevaar. Met de meldingen gaat de politie vervolgens gericht aan de slag. Maar de mogelijkheid om de 'wegpiraat' aan te melden fungeert ook als uitlaatklep voor burgers. Door actie op een melding te ondernemen en over de resultaten te communiceren met de melder, voelt deze zich serieus genomen.

Ron van Heijningen:"Inwoners van Midden en West Brabant hebben het succes van de pilot mede bepaald. Zij hebben meer dan 1300 meldingen gedaan en dat is meer dan wij vooraf hadden ingeschat. De mogelijkheid voorziet duidelijk in een behoefte. Burgers zijn zeer tevreden over het feit dat zij na een melding ook binnen acceptabele tijd zijn teruggebeld over wat er met hun melding is gedaan". Het project biedt bewoners de mogelijkheid om mee te werken aan een veiligere leefomgeving.

Pilot
Het politiekorps Midden en West Brabant en de provincie Noord Brabant willen een actieve rol spelen bij de veiligheid en de kwaliteit van de leef- en werkomgeving. Ze streven voortdurend naar interactie en verbetering van de communicatie. Met 'Haal de Wegpiraat van straat' willen het korps de band met de inwoners versterken met als doel het vergroten van de verkeersveiligheid.

Belangrijkste uitkomsten pilot van 12 juni 2008 t/m 15 februari 2009
* Het aantal meldingen tot 15 februari 2009 bedroeg 1340;
* Het aantal mededelingen aan het CBR met het verzoek een onderzoek in te stellen naar de rijvaardigheid en/of geschiktheid bedraagt momenteel 9;

* 939 (70%) meldingen zijn in behandeling genomen.
* 401 (30%) meldingen zijn door uiteenlopende oorzaken niet in aanmerking gekomen voor behandeling (Gering feit, kenteken onjuist, buiten de regio, buitenlands kenteken).
* Van het totaal aantal meldingen kwamen 53% telefonisch en 47% via e-mail (website www.wegpiraatvanstraat.nl) binnen. Het aantal bezoekers van de website was de eerste zes maanden circa 550 per maand en is daarna iets teruggelopen.

* Meeste meldingen (ruim 30%) gaan over een combinatie van overtredingen. Verder zijn meldingen gemaakt over inhalen, door rood rijden, snelheid, snijden en in en uitvoegen.
* De locaties waar de voorvallen zich voordeden lagen verspreid door de gehele regio, zowel binnen stedelijk als landelijk gebied en zowel op rijkswegen als op provinciale en gemeentelijke wegen. Meldingen worden wel opvallend vaak gedaan over voorvallen op de Rijksweg A58.

* Gedurende de looptijd van het project werd in 4 gevallen over hetzelfde voertuig 3 keer een melding gedaan van roekeloos rijgedrag. 32 keer werd het kenteken van een voertuig voor een 2e maal genoemd als betrokkene van een voorval was wegpiraterij. En in één geval zelfs vier keer.Het percentage recidivisten bedroeg over de genoemde periode 3,9%;

* Meldingen zijn afgedaan met telefonisch gesprek, persoonlijk gesprek, inzet Verkeershandhavingsteam, lokaal team en wijkagent.
* De meldingen gaan in 90% van de meldingen over mannelijke weggebruikers en in 10 % over vrouwen.

* De 'wegpiraten' zijn vooral te vinden onder 18 tot 34-jarige. De verdeling naar leeftijd is:18 - 24 jaar 31%, 25 - 34 jaar 26%, 35
- 49 jaar 25%.