Gemeente Twenterand
Zienswijze Twenterand op Ontwerp-Omgevingsvisie provincie
Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Twenterand heeft een zienswijze ingediend op de ontwerp-omgevingsvisie van de Provincie Overijssel. In de ontwerp-omgevingsvisie zijn al aanpassingen doorgevoerd die de gemeente Twenterand in eerdere gesprekken naar voren heeft gebracht. Wethouder Oordt daarover: "Ik ben blij om te zien dat die opmerkingen van ons al zijn doorgevoerd, maar we zijn er nog niet. We hebben nog steeds bezwaren op het huidige ontwerp en daarom dienen wij deze zienswijze in."
De Ontwerp-Omgevingsvisie beschrijft het omgevingsbeleid van de provincie en is een structuurvisie. Dat laatste houdt in dat gemeentelijke ruimtelijke plannen moeten passen binnen de kaders van de omgevingsvisie. "Dat is dan ook de reden dat wij het heel belangrijk vinden om een zienswijze in te dienen. In de Ontwerp-Omgevingsvisie wordt onze speelruimte bepaald, waarbinnen wij ons ruimtelijk beleid in moeten vullen," aldus Oordt. De Ontwerp-Omgevingsvisie heeft tot 1 maart 2009 ter inzage gelegen.
Inhoud zienswijze
De zienswijze van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Twenterand richt zich onder andere op de onderwerpen wonen, bedrijven en landbouw.
Wonen
Voor het onderwerp 'wonen' streeft het college van burgemeester en wethouders naar een minder éénzijdige bevolkingsopbouw. Dat strookt niet met 'bouwen voor de lokale behoefte' zoals de provincie voorstaat en de gemeente Twenterand vraagt hierin dan ook om maatwerk.
Bedrijven
Bedrijventerreinen mogen de lokale groei 'onder voorwaarden' opvangen. Het college van de gemeente Twenterand vindt niet dat dit onder voorwaarden hoeft te gebeuren. Zij wil dat bedrijven van elders zich ook kunnen huisvesten om evenwicht op de Twenterandse arbeidsmarkt te creëren.
Landbouw
Het college van de gemeente Twenterand maakt zich zorgen over de schaalvergroting van de landbouw in open gebieden. Die zorg is nog niet weggenomen. Daarom doen burgemeester en wethouders nogmaals een beroep op de provincie om de karakteristieke openheid van grote delen in de gemeente Twenterand te behouden. Ongebreidelde groei en grootschalige nieuwvestigingen passen niet in de visie van de gemeente Twenterand.
Daarnaast wordt er in de zienswijze ook ingegaan op recreatie, toerisme, detailhandel, water, milieu en energie.
Pijplijnplannen
Naast bovenstaande opmerkingen wordt in de zienswijze van de gemeente Twenterand gehamerd op het respecteren van de zogenaamde pijplijnplannen. Dit zijn plannen in een vergevorderd stadium, waarvoor ook al verschillende afspraken gemaakt zijn met bijvoorbeeld grondeigenaren en private partijen. Voorbeelden zijn uitbreiding Garstelanden in Westerhaar, uitbreiding Vroomshoop-Oost, Kroezenhoek in Den Ham en in Vriezenveen Oosterweilanden en Vriezenveen-Zuidoost.