Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2009Z03628

Vragen van de leden Van der Vlies en Van der Staaij (beiden SGP) aan de staatssecretarissen van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mevrouw Dijksma, en van Justitie over onderwijs voor asielzoekerskinderen. (Ingezonden 2 maart 2009)


1
Deelt u de mening dat onderwijs aan asielzoekerskinderen een belangrijke verantwoordelijkheid van de samenleving is? Erkent u de noodzaak van een adequate bekostiging voor dit onderwijs?


2
Hoe wordt in de bekostiging rekening gehouden met de specifieke deskundigheid en zorg die het AZC-onderwijs 1) vereist? Zijn u op dit terrein knelpunten bekend?


3
In hoeverre zorgt het feit dat AZC-onderwijs gekoppeld is aan een bestaand brinnummer voor problemen in de bekostiging voor de reguliere school en voor het AZC-onderwijs? Kan bijvoorbeeld bij de groeiregeling rekening worden gehouden met het onderscheid tussen reguliere leerlingen en asielzoekerskinderen?


4
Is de regelgeving ten aanzien van de organisatie van AZC-onderwijs voldoende flexibel, gezien de tijdelijke aard van veel asielzoekerscentra? Is er bijvoorbeeld een regeling die het op gang brengen van AZC-onderwijs vergemakkelijkt en die tevens rekening houdt met een mogelijk snelle afbouw van het AZC-onderwijs?


5
Herkent u het signaal dat bepaalde budgetten niet worden toegekend zolang de t-1- systematiek niet van toepassing is? Zo ja, welke maatregelen kunnen worden getroffen om dit probleem te ondervangen?


6
Bent u bereid om te bezien of een versoepeling van de bekostigingsregelgeving mogelijk is die beter aansluit bij de dynamische ontwikkeling van het AZC-onderwijs? Zo ja, wanneer kan de Kamer een reactie verwachten? Zo nee, waarom niet?


1) Betreft onderwijs aan kinderen uit asielzoekerscentra