Gemeente Berkelland


Postbus 200
7270 HA Borculo
Tel.: 0545-250 250
Contact en bezoekgegevens

Gemeente overweegt verkoop Nuon-aandelen


De gemeente Berkelland heeft kennis genomen van de keuze van het productie- en leveringsbedrijf Nuon voor samenwerking met het Zweedse Vattenfall.

"Het voorstel oogt op het eerste gezicht aantrekkelijk. Maar we moeten het nog nader bestuderen en de voor- en nadelen goed tegen elkaar afwegen. Vattenfall is een betrouwbare partner die aan de eerder gestelde criteria voldoet", aldus wethouder Leo Scharenborg van Financiën en Economische Zaken. "Het bedrag dat de gemeente in de komende zes jaar krijgt, komt op ruim 40 miljoen euro. Aanstaande juli gaat het om verkoop van 49 procent van de betreffende aandelen. Voor Berkelland zou het gaan om een bedrag van 19 miljoen euro. Daarentegen lopen we dividend mis en zouden we zo'n 14 miljoen euro moeten beleggen om uit rente dezelfde inkomsten voor de begroting te verkrijgen. Dan nog zouden we zo'n 5 miljoen euro overhouden die kunnen worden ingezet voor een gezonde meerjarenbegroting en de nodige investeringen tegen zo laag mogelijke lasten voor de Berkellandse belastingbetaler."

Versterking positie

Samenwerking met Vattenfall is voor Nuon van groot belang om haar positie op de internationale energiemarkt te versterken. Met de nieuwe partner heeft Nuon de financiële slagkracht om belangrijke investeringen te doen in duurzame energie. Daarnaast zorgt de schaalvergroting voor versterking van de zogenaamde `inkoopkracht' op de internationale energiemarkt.

Publieke belangen
Belangrijk onderdeel van de mogelijke transactie is de oprichting van een onafhankelijke stichting. Deze stichting gaat toezien op de naleving van de extra afspraken, die zijn gemaakt tussen Nuon, Vattenfall en de aandeelhouders. Dit gaat onder andere over werkgelegenheid, investeren in duurzame energie, vergroten van de voorzieningszekerheid en het behoud van de identiteit van Nuon. De stichting bestaat uit drie leden: één benoemd vanuit de aandeelhouders van Nuon, één vanuit Vattenfall. Naar een onafhankelijke voorzitter wordt nog gezamenlijk gezocht. De publieke belangen, zoals consumentenbescherming en milieueisen, zijn gewaarborgd via Europese wet- en regelgeving.

Tien vragen over de mogelijke verkoop van de Nuon-aandelen


1. Waarom zou Berkelland zijn aandelen in Nuon willen verkopen? De wet Onafhankelijk Netwerkbeheer (Splitsingswet) die in juli 2008 van kracht werd, schrijft voor dat een energiebedrijf zich moet splitsen. Een energiebedrijf moet zich splitsen in een netwerkbedrijf
- dat in handen van de overheid blijft - en in een commercieel productie- en leveringsbedrijf. Dit productie- en leveringsbedrijf beweegt zich op de commerciële Europese energiemarkt. De vraag is of het aandeelhouderschap in het productie- en leveringsbedrijf nog langer een overheidstaak is, omdat de gemeente onder de nieuwe wetgeving dan deelneemt in een commercieel bedrijf. Het is ook de vraag of je als overheidsinstantie de bijbehorende risico's wil lopen. Daarnaast zijn de publieke belangen gewaarborgd in landelijke wet- en regelgeving.

nuon.jpg

Let wel: Berkelland blijft wel aandeelhouder in het netwerkbedrijf.


2. Wie zijn de aandeelhouders van Nuon?
Provincie Gelderland 44,7 procent
Houdstermij. Falcon (Provincie Friesland) 12,6 procent Zuid-Hollandse gemeenten 10,5 procent
Provincie Noord-Holland 9,2 procent
Gemeente Amsterdam 9,2 procent
Gelderse gemeenten (waaronder Berkelland met 0,46 procent) 7,5 procent

Overig 6,5 procent


3. Waarom moet Nuon een partnerschap aangaan met een ander Europees bedrijf?
Nuon zoekt samenwerking met een internationale partner om haar strategische positie op de Noordwest Europese energiemarkt te versterken. Er moet namelijk flink worden geïnvesteerd in onder andere duurzame energie. Nuon alleen is hiertoe onvoldoende in staat. Daarnaast zorgt de schaalvergroting voor versterking van de inkoopkracht en een verbetering van de concurrentiepositie van Nuon.


4. Waarom is er gekozen voor Vattenfall?
In overleg met de aandeelhouders en gesteund door de Raad van Commissarissen en de Centrale Ondernemingsraad heeft Nuon criteria opgesteld voor een internationale partner. Zoals het geven van hoge prioriteit aan duurzaamheid. Vattenfall kan goed invulling geven aan deze criteria en betaalt een juiste prijs voor de aandelen in Nuon. Samen zouden Nuon en Vattenfall een toonaangevend Europees energiebedrijf kunnen gaan vormen dat de financiële slagkracht en schaalgrootte heeft onder meer door investeringen in nieuwe productiecapaciteit, gasposities en het gebruikmaken van verschillende energiebronnen. Samen zijn Nuon en Vattenfall de nummer één in windenergie op zee, de nummer vijf in de productie van elektriciteit in Europa en een krachtige speler op het gebied van CO2-reductietechnologie.


5. Wat gebeurt er met het geld dat Berkelland krijgt voor de verkoop van haar aandelen?
Nu ontvangt de gemeente jaarlijks winst, dat ten goede komt aan de begroting. Straks, wanneer de gemeente (een gedeelte van) haar aandelen verkoopt, ontvangt Berkelland nog dit jaar een behoorlijk bedrag in één keer. Aanstaande juli gaat het om verkoop van 49 procent van de betreffende aandelen. Voor Berkelland zou het om 19 miljoen euro gaan.

Het bedrag dat de gemeente in de komende zes jaar krijgt, komt op ruim 40 miljoen euro. Daarentegen lopen we winst mis en zouden we vanaf juli 2009 zo'n 14 miljoen moeten beleggen om uit rente dezelfde inkomsten voor de begroting te verkrijgen. Dan nog zouden we zo'n 5 miljoen euro overhouden. Die kunnen worden ingezet voor een gezonde meerjarenbegroting en de nodige investeringen tegen zo laag mogelijke lasten voor de Berkellandse belastingbetaler.


6. Hoe verloopt het besluitvormingsproces voor de aandeelhouders van Nuon?
De Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders voor het goedkeuren van deze transactie is gepland op 17 juni 2009. In de tussenliggende periode buigen het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad zich over de kwestie.

Het samengaan van de twee partijen wordt getoetst door de Europese Mededingingsautoriteit. De Centrale Ondernemingsraad van Nuon heeft al een positief advies gegeven.


7. Hoe profiteert de klant van de overeenkomst met Vattenfall? Betaalbare en betrouwbare energie voor de klant zijn uitgangspunten geweest voor de samenwerking. De nieuwe combinatie heeft een stevige onderhandelingspositie en de gezamenlijke handelstak staat in de Europese top drie. En op het gebied van energie-efficiëntie - isolatie, HR-ketels en andere energiebesparende oplossingen - versterken beide organisaties elkaar. Dit biedt een uitstekende basis om interessante producten en diensten te kunnen aanbieden tegen scherpe prijzen.
De exacte energieprijzen zijn afhankelijk van marktontwikkelingen. Nuon zal - net als nu het geval is - in de context van deze ontwikkelingen haar prijszetting bepalen. Uiteindelijk zal de Energiekamer de tarieven blijven toetsen.


8. Hoe lang blijft Nuon nog Nuon heten?
De merknaam Nuon blijft in de Benelux in ieder geval de komende vier jaar bestaan.


9. Wat zou het nieuwe bedrijf kunnen doen op het gebied van duurzaamheid?
Zowel Nuon als Vattenfall hebben de ambitie om in 2050 klimaatneutraal te werken. Dit betekent een schonere en meer efficiënte energieproductie en innovatie op het gebied van energiebesparing. Samen zijn Nuon en Vattenfall straks marktleider in windenergie op zee. Beide bedrijven werken aan de afvang van CO2. Daarbij vullen de bedrijven elkaar aan in technologische ontwikkelingen op het gebied van energiebesparing. Op deze manier leveren Nuon en Vattenfall een stevige bijdrage aan de energietransitie; oftewel de overgang naar een duurzame energievoorziening.


10. Valt er nog een blokkade van rijkszijde te verwachten? Onlangs nog heeft de minister van Economische Zaken, Maria van der Hoeven, in een brief aangegeven dat een beheerst verkoopproces belangrijk is. Het huidige proces bij Nuon is een voorbeeld van een beheerst verkoopproces. Niet alle aandelen in een keer, maar in fasen. Gelet hierop en op de Tweede kamerdiscussies tot heden, ligt een blokkade van rijkszijde niet in de verwachting. De minister heeft ook nadrukkelijk verklaard dat verkoop van de aandelen van Nuon een aangelegenheid is van de aandeelhouders van Nuon.

Beheerst privatiseringsproces

Berkelland verkoopt, evenals de andere aandeelhouders, in het voorliggende voorstel niet al haar aandelen in één keer. De verkoop verloopt in fases. In eerste instantie verkrijgt Vattenfall 49 procent van de aandelen. Vervolgens gaat het in 2011 en 2013 om 15 procent en in 2015 om 21 procent van de aandelen.

Opbrengst aandelenverkoop
De waarde van de totale transactie is 10,3 miljard euro. Berkelland heeft 0,46 procent van de aandelen. In de media heeft de provincie Gelderland, een andere aandeelhouder, al aangegeven dat de ontvangen gelden niet `verjubeld' worden. Dit is in Berkelland niet anders. We zullen steeds bekijken hoe we verstandig met het extra verkregen geld kunnen omgaan.

Trefwoorden Financiën, Gemeentelijke eigendommen Mutatiedatum 02/03/2009