Stijging waterschapsbelastingen goed verklaarbaar
02/03/2009 17:03
Unie Van Waterschappen
De waterschappen hebben sinds dit jaar een nieuw belastingstelsel. Hiermee voeren zij een wijziging in de Waterschapswet uit. Het belangrijke werk van de waterschappen verandert niet. Waterschappen blijven onder andere zorgen dat Nederland droge voeten en voldoende schoon water houdt, taken die bij een veranderend klimaat steeds belangrijker worden, maar ook duurder.
Door de nieuwe Waterschapswet treedt een verschuiving van de lasten naar de huishoudens op. De andere belanghebbenden betalen daardoor een lager aandeel. Deze verschuiving was al bij de besluitvorming over deze wetswijziging voorzien en is in de Tweede Kamer meegewogen. Ook de verschillende lastenontwikkelingen voor de eenpersoons- en de meerpersoons-huishoudens, hebben te maken met de overgang op het nieuwe belastingstelsel. In het nieuwe stelsel zit een lastenverlagend aspect dat door een meerpersoonshuishouden in drievoud wordt geconsumeerd en door een eenpersoonshuishouden in enkelvoud. Daar tegenover staat een in zijn algemeenheid lastenverhogend element dat voor alle huishoudens gelijk uitwerkt. Dit laatste aspect is in het algemeen groter dan het eerste, waardoor alle huishoudens gemiddeld genomen met een lastenverzwaring worden geconfronteerd.
Evaluatie
De Unie van Waterschappen is bezig met haar evaluatie van de uitkomsten van het nieuwe belastingstelsel. Hierbij gaat het vooralsnog vooral om de vraag of de verwachtingen die de regering over de lastenverschuivingen heeft uitgesproken zich ook in de praktijk manifesteren. Koepels zoals de Vereniging Eigen Huis, maar ook Land en Tuinbouworganisatie Nederland, de Vereniging voor Energie, Milieu en Water, Bosschap en de Federatie Particulier Grondbezit worden in de gelegenheid gesteld om hun visie op de uitkomsten te geven. Vergeleken met lastenverhogingen van andere overheden, scoren de waterschappen overigens al enkele jaren laag.
Belangen eigen woningbezitters
De belangen van de eigenwoningbezitters worden sinds dit jaar op een andere manier behartigd. Als uitvloeisel van dezelfde wetswijziging waarin het belastingstelsel is opgenomen, is er nu een lijstenstelsel waarin politieke partijen en andere organisaties de belangen van de burgers en bedrijven behartigen. De belangen van de woningbezitters en huurders worden dus in voldoende mate behartigd.
Controle door democratisch gekozen bestuur
De waterschappen werken efficiënt aan de taken die de Tweede Kamer en het Kabinet aan de waterschappen hebben opgedragen. De belastingen die geïnd worden, worden voor de uitvoering van deze taken gebruikt. Bij het uitvoeren van de nieuwe wet wordt verantwoording afgelegd aan onze eigen besturen en de provincies. De accountant controleert de verantwoording en de meeste waterschappen hebben een rekenkamer of een daarmee vergelijkbaar orgaan, dat de doeltreffendheid en doelmatigheid als belangrijkste aandachtpunt heeft. De provincies houden direct toezicht en de Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat oefent het zogenoemde oppertoezicht op de waterschappen uit.
Kritiek Vereniging Eigen Huis
Vereniging Eigen Huis (VEH) leverde stevige kritiek op de tariefontwikkeling van de waterschapsbelastingen. Ook zouden woningeigenaren minder zeggenschap hebben. De Unie van Waterschappen ontkracht deze kritiek. De door VEH geconstateerde stijgingen hebben vooral te maken met de invoering van het nieuwe belastingstelsel van de waterschappen. Hiermee voeren de waterschappen een wijziging in de Waterschapswet uit.