Raad van State


8 uitspraken gevonden

1. 200801092/1
datum van uitspraak: woensdag 4 maart 2009
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Gelderland (Bestemmingsplan "Hubertus-Drieschoten" van de gemeente Apeldoorn) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Gelderland van het bestemmingsplan "Hubertus-Drieschoten" van de gemeente Apeldoorn. Het gebied Hubertus-Drieschoten ligt in de wijk Kerschoten in Apeldoorn-Noord. In het gebied bevinden zich momenteel een woon- en zorgcentrum, met daarbij 28 aanleunwoningen, de Sint Hubertusparochie, een wijkcentrum en een kinderdagverblijf. Het bestemmingsplan voorziet in woningbouw en de bouw van voorzieningen op het gebied van welzijn en zorg. Zo wordt onder meer op de hoek van de Anklaarseweg en de Koninginnelaan een woontoren van maximaal 28 meter mogelijk gemaakt. Een aantal omwonenden is het niet eens met het bestemmingsplan en is tegen het goedkeuringsbesluit van de provincie in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens hen wordt de wijk met het plan te veel aangetast als gevolg van te veel hoogbouw, heeft het plan nadelige gevolgen voor de luchtkwaliteit en is er verlies van zonlicht en privacy als gevolg van de te realiseren bebouwing. Ook vrezen zij voor geluids- en parkeeroverlast. De zaak is op 19 januari jl. op zitting behandeld.


2. 200801877/1
datum van uitspraak: woensdag 4 maart 2009
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Bestuursdwang / Dwangsom (Hanengekraai op pluimveehouderij in Woudenberg) Uitspraak over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Woudenberg om maatregelen te treffen tegen een pluimveehouderij aan de Parallelweg in Woudenberg. Twee omwonenden hadden hierom verzocht omdat zij geluidsoverlast ondervinden van hanengekraai. Volgens hen overtreedt de pluimveehouderij de geluidsvoorschriften uit de milieuvergunning. Van belang hierbij is het antwoord op de vraag of het hanengekraai moet worden aangemerkt als geluid met een zogenoemd 'tonaal karakter'. Als dit het geval is, dan moet in de berekeningen van de geluidsbelasting worden uitgegaan van meer geluid dan de (2.000) hanen daadwerkelijk produceren. Volgens het college is er geen sprake van tonaal geluid en overtreedt het bedrijf de geluidsvoorschriften niet. De omwonenden vinden van wel en zijn daarom in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zie ook de uitspraak met zaaknummer 200806605/1 die de Raad van State eveneens op 4 maart 2009 openbaar maakt. Die zaak gaat over de milieuvergunning die het college heeft verleend aan het pluimveebedrijf. Deze vergunning maakt uitbreiding van het bedrijf met een nieuwe mestopslagloods mogelijk. In de vergunning zijn ook geluidsvoorschriften opgenomen voor het hele bedrijf, die de voorschriften uit de vorige milieuvergunning vervangen. De omwonenden zijn ook tegen deze vergunning in beroep gekomen bij de Raad van State. Beide zaken zijn op 13 januari jl. op zitting behandeld.
3. 200802785/1
datum van uitspraak: woensdag 4 maart 2009
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Overige inhoudsindicatie:

(Milieuvergunning voor suikerfabriek Suiker Unie in Dinteloord) Uitspraak over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant heeft verleend aan Suiker Unie Dinteloord. De vergunning maakt de uitbreiding van de suikerfabriek aan de Noordzeedijk in Dinteloord met een vergistingsinstallatie mogelijk. Een echtpaar uit Fijnaart is tegen de vergunning in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens het echtpaar had onder meer een zogenoemd milieueffectrapport (mer) moeten worden opgesteld om de gevolgen voor het milieu in kaart te brengen. Zij vinden dat dit moet gebeuren, omdat de vergistingsinstallatie deel uitmaakt van het project Agro Food Cluster, waarin de ontwikkeling van een agro-industrieel complex, een glastuinbouwgebied en de toekomstige ontwikkeling van de Suiker Unie zijn opgenomen. Voor dit project geldt een mer-plicht, aldus het echtpaar. Zij zijn verder bang dat nabijgelegen natuurgebieden worden aangetast en beschermde diersoorten in het gebied worden bedreigd. De zaak is op 16 februari jl. op
4. 200803215/1
datum van uitspraak: woensdag 4 maart 2009
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Geldzaken inhoudsindicatie:

(Subsidie hogeschool Rotterdam teruggevorderd)
Uitspraak over het besluit van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om de verleende subsidie aan de hogeschool Rotterdam op nihil vast te stellen en het te veel ontvangen subsidiegeld terug te vorderen. De subsidie was eerder verleend op basis van de subsidieregeling ESF voor de projecten Milieu-Management, Interactieve Multimedia Ontwikkelaars en Commercieel Technisch Management. ESF staat voor Europees Sociaal Fonds. De minister heeft het subsidiebedrag op nihil gesteld, omdat de hogeschool niet wil meewerken aan het onderzoek van de minister naar de besteding van het subsidiegeld. De hogeschool weigert medewerking, omdat er ook al gecontroleerd is toen de subsidie werd vastgesteld en verleend. De hogeschool zou slechte ervaringen hebben met controles. De minister wil de boekhouding controleren, omdat de Europese Commissie al eerder onregelmatigheden in de besteding van de subsidie door de hogeschool heeft geconstateerd. De minister moet aan de Europese Commissie rapporteren. De rechtbank in Rotterdam heeft in maart van vorig jaar een eerder beroep van de hogeschool ongegrond verklaard. De hogeschool is het niet eens met die uitspraak en is in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De hogeschool voert verder nog aan dat de behandeling van het beroep door de rechtbank onredelijk lang heeft geduurd. De zaak is op 9 december jl. op zitting behandeld.

5. 200804202/1
datum van uitspraak: woensdag 4 maart 2009
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Wegenverkeerswet (Eenrichtingsverkeer op Gedempte Oude Gracht en Verwulft in Haarlem) Uitspraak over het verkeersbesluit van het college van burgemeester en wethouders van Haarlem waarbij op de Gedempte Oude Gracht en het Verwulft eenrichtingsverkeer is ingesteld voor autoverkeer. Het college heeft hiertoe besloten om de doorstroming van het openbaar vervoer en de veiligheid van fietsers en voetgangers in de binnenstad te verbeteren. Gevolg van het verkeersbesluit is dat autoverkeer alleen nog maar mogelijk is in de richting van het station, maar niet meer in zuidelijke richting. De Stichting Eye Opener en een groot aantal winkeliers uit de omgeving van de Gedempte Oudegracht zijn het niet eens met het besluit en zijn in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens hen had de vrijheid van verkeer op grond van de Wegenverkeerswet moeten worden gewaarborgd. Zij vrezen dat de winkeliers klandizie zullen verliezen doordat automobilisten noodgedwongen moeten omrijden. Een eerder beroep is door de rechtbank in Haarlem in mei van vorig jaar ongegrond verklaard. De zaak is op 3 februari jl. op zitting behandeld.
6. 200804772/1
datum van uitspraak: woensdag 4 maart 2009
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bestuursdwang / Dwangsom inhoudsindicatie:

(Dwangsom voor Café-Restaurant Visafslag in Scheveningen) Uitspraak over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Den Haag heeft opgelegd aan Café-Restaurant Visafslag vanwege het gebruik van de eigen kantine in het pand aan de Visafslagweg in Scheveningen als café-restaurant. In dat pand zijn ook de visafslag, een zeemanshuis en het productschap voor vis en visproducten gehuisvest. Volgens het college is het gebruik van de kantine als café-restaurant in strijd met het bestemmingsplan. Café-Restaurant Visafslag bestrijdt dit en is in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het bedrijf doet ook nog een beroep op het overgangsrecht van het huidige bestemmingsplan op basis waarvan het gebruik van de kantine gelegaliseerd zou kunnen worden. De rechtbank in Den Haag verklaarde in mei van vorig jaar een eerder beroep van het bedrijf ongegrond. De zaak is op 3 februari jl. op zitting behandeld.
7. 200804981/1
datum van uitspraak: woensdag 4 maart 2009
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bestuursdwang / Dwangsom inhoudsindicatie:

(Verzoek om bestuurlijke maatregelen tegen garage van Iraanse ambassade)
wethouders van Den Haag om bestuurlijke maatregelen te treffen tegen een garage die de Iraanse ambassade op haar terrein aan de Duinweg in Den Haag zonder vergunning heeft gebouwd. De garage biedt plaats aan vijf auto's van ambassadepersoneel. De wijkvereniging "Van Stolkpark" had om de maatregelen verzocht. Het college heeft geweigerd tegen de illegale situatie op te treden, omdat een eventuele dwangsom wel zou kunnen worden opgelegd, maar niet kan worden geïnd vanwege de diplomatieke onschendbaarheid van de ambassade. Ditzelfde geldt voor het toepassen van bestuursdwang, aldus het college. Het college heeft daarom besloten geen maatregelen te treffen zolang de ambassade op de locatie zit. De wijkvereniging is het niet eens met de weigering en is in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De rechtbank in Den Haag verklaarde in mei van vorig jaar een eerder beroep ongegrond. De zaak is op 17 februari jl. op zitting behandeld.


8. 200806884/1
datum van uitspraak: woensdag 4 maart 2009
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Zuid-Holland (Uitwerkingsplan bedrijventerrein Emerald van gemeente Pijnacker-Nootdorp)
Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland van het "Uitwerkingsplan bedrijventerrein Emerald" van de gemeente Pijnacker-Nootdorp. Het plan maakt de aanleg mogelijk van bedrijventerrein Emerald aan de rijksweg A13 in de kern Delfgauw. Een aantal omwonenden is het er niet mee eens dat een deel van het bedrijventerrein mag worden gerealiseerd op gronden die volgens het bestemmingsplan "Bouwlokatie Delfgauw" voor groenvoorzieningen zijn bestemd. Verder vrezen zij voor een toename van verkeer en voor verkeersonveilige situaties. Ook vinden zij dat de luchtkwaliteitsrapporten niet deugen en verwachten zij dat de luchtkwaliteit ter plaatse zal verslechteren. Tenslotte zijn de omwonenden het er niet mee eens dat de ontsluitingsweg van het bedrijventerrein langs hun huizen komt te liggen. Daarom zijn zij in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zaak is op 4 februari jl. op zitting behandeld.