Duurzame zakken om de toenemende vervuiling te bestrijden

02/03/2009 14:34

BeFre

Tijdens een 'wereldreis' ontdekken Frederic en Bernard Holvoet de pracht van de natuur maar ook de toenemende vervuiling. Het bedrijf BeFre is hun antwoord op ecologische rampen.

In juli 2006, beslissen de twee broers, Frederic (27) en Bernard (29) hun droom te verwezenlijken en op avontuur te gaan, op zoek naar nieuwe horizons, naar nieuwe culturen, naar de onbekende en waarom niet naar nieuwe ideeën.

De reis is begonnen in New Delhi, hoofdstad van in India. Geïnspireerd door de film van Walter Salles " Diarios de Motocicleta", hebben ze elk een engelse motorfiets gekocht en met een oude landkaart zijn ze vertrokken op zoek India's verbluffende landschappen, zijn culturele architectuur en geschiedenis en het sociaal contact. Ze hebben een kleine 4000 km afgelegd van New Delhi tot eindpunt Chennai, aan de zuidoostkust van India, via Agra, Jaipur, Udaipur, Mumbai, Goa, Hampi en Bangalore.

Wat ze vooral herinneren is de onvervangbare glimlach en de gastvrijheid van de mensen; de armoede, de bureaucratische en chaotische organisatie en de toenemende vervuiling.

Het is vooral het laatste punt die hen het meest getroffen heeft; de chronische vervuiling veroorzaakt door plastiekzakken. Het begon hen al door te dringen dat er een oplossing moest bestaan om deze vervuiling te vermijden. Maar welke oplossing en was dit wel het eerste en belangrijkste probleem in een land waar armoede heerst?

De reis werd verder voortgezet doorheen Thailand, China, Vietnam, Australië en Tasmanie. Alle deze landen zijn onbeschrijfbaar door hun diversiteit in kleuren, in geuren en in geschiedenis. Een enkel punt bleek hen hetzelfde te zijn in elk van deze landen, uitsluitend voor Australië en Tasmanie,: de toenemende vervuiling, de miljoenen plastic wegwerpzakken verdwaald en verspreid tot in het platte land en die de oorzaak zijn van talrijke overstromingen (verstopping van buizen), vervuilende landbouwgrond en stervende dieren (denk maar aan de orka die in 2002 op het strand van Normandië aanspoelde mat 800 kilo plastic zakken in de buik, en dan spreken we nog niet over de talrijke schildpadden die plastic zakjes voor kwallen nemen)

De reis nam een einde veel vroeger dan verwacht, daar Zuid-Amerika nog op hun planning voorzien was. Het is hun verschrikking, hun "degout" voor deze toenemende vervuiling die het landschap van talrijke landen en zijn schatten stuk aan het maken zijn, die hen zal aanzetten om daar iets aan te doen op hun eigen manier.

En waarom eerst geen kijkje nemen hoe ver we staan "back home"? Wist u dat heel recent een Belgisch gezin ongeveer 680 plastic wegwerpzakken gebruikte op één jaar en dat het leeftermijn van een plastic wegwerpzakje maar ongeveer 20 minuten is maar dat het dan ongeveer 400 jaar neemt om te vergaan? 2 cl olie is nodig om één plastic wegwerpzakje te maken, en dit betekent 60 miljoen liters olie per jaar voor België. Heel weinig zakken worden dan ook gerecycleerd. Mensen die denken dat papieren zakken beter zijn, hebben het fout, want die verbruiken 3 x meer water bij de productie en veroorzaken ook broeikasgassen. Het beste alternatief is nog altijd de herbruikbare zak! Hij wordt pas heel interessant vanaf zijn vierde gebruik. Het vergt niet veel moeite te herbruiken, het is een kwestie van gewoonte, zoals ons grootmoeder de gewoonte had telkens haar draagmand mee te nemen op boodschap.

In september 2007, hebben Bernard en Frédéric Holvoet samen een bedrijf opgestart, genoemd BeFre (uitgesproken: Be Free) met als slogan: For a Better Tomorrow.

BeFre is nu de specialist in het vervaardigen, verwerken en verhandelen van op maat gemaakte herbruikbare, milieuvriendelijke, recycleerbare en gerecycleerde, biologisch afbreekbare en organic en fair trade promotie - en boodschappen zakken, tassen, strandzakken, trolleys, hoezen en allerlei verpakkingaccessoires gemaakt uit:

- PP woven en non-woven ( recycleerbaar)

- gerecycleerd PET (gerecycleerde plastic flessen)

- Polyester

- PLA (polylactide) vanaf plantaardige weefsel (levensduur 3 jaar en biologisch afbreekbaar)

- katoenen zakken die " organic en fair trade " gecertificeerd zijn door Ecocert, Flo-Cert

en Max Havelaar ( www.maxhavelaar.be).

- promotie jute zakken, natuurlijk product (biologisch afbreekbaar)

- zakken gemaakt uit bamboeweefsels en viscose

- linnen zakken ( biologisch afbreekbaar)

Voor elke verkochte katoenen zak, gecertificeerd door de organisatie Bio Equitable, gaat een deel van de opbrengst naar het NGO "Himshikha Development Project" in India (www.himshikha.org) .

Om de klanten nog meer bewust te maken van het belang van de duurzame ontwikkeling; biedt BeFre aan zijn klanten een nieuw milieuvriendelijke dienst aan. Samen met onze partner CO2logic, wordt alle CO2-uitstoot, vrijgelaten gedurende de productie en het vervoer van de zakken berekend. Deze uitstoot is uitgerekend in kg CO2 en wordt vervolgens gecompenseerd via een deelname aan één van de door de VN gecertificeerde CO2-reducerende projecten (Certified Emission Reductions) dat CO2logic steunt (www.co2logic.com). Alle "CO2 Neutral" zakken zullen dan ook een CO2 Neutral label van CO2logic dragen.

Enkele van onze klanten zijn: Exki, Georgia Pacific, Media-Saturn, Solideal, GS1, Essentiel, Velo-City 2009, Louis Delhaize, Fair Trade Original, IBZ, etc.

1 BeFre herbruikbare zak vervangt ongeveer 330 plastic wegwerpzakken op een jaar !!

"BeFre - Bags "For a Better Tomorrow"

Website: www.befre.be

Email: info@befre.be

Tel & Fax: 0032(2)6138695

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel