Provincie Utrecht

Fietspad Amersfoortseweg (N237) krijgt verlichting

2-3-2009 -

Vanaf maandag 2 maart is de provincie Utrecht bezig met het aanbrengen van openbare verlichting* langs het fietspad aan de zuidzijde van de Amersfoortseweg (N237**). Het gaat om het gedeelte tussen het kruispunt met de Utrechtseweg (De Bilt) en het kruispunt met de Panweg (Zeist) over een lengte van ruim twee kilometer. De werkzaamheden duren ruim een maand.

Nadat de fietspadverlichting is aangebracht, wordt de verlichting op de hoofdrijbaan weggehaald. Beide kruispunten blijven verlicht maar de lampen worden vervangen en de verlichting wordt dynamisch gemaakt, waarbij de hoeveelheid licht wordt afgestemd op de weersomstandigheden en het verkeersaanbod.

Werkzaamheden
De werkzaamheden bestaan de eerste twee weken uit het plaatsen van masten langs het fietspad. Daarna wordt de verlichting ingeregeld. Als de fietspadverlichting naar behoren functioneert, verwijdert de aannemer de verlichting langs de hoofdrijbaan.

Hinder voor het verkeer
De gebruikers van het fietspad worden met borden omgeleid over het fietspad aan de noordzijde van de weg.
Het verwijderen van de verlichting langs de hoofdrijbaan kan enige hinder geven voor het autoverkeer. Deze werkzaamheden vinden plaats buiten de spits. Indien nodig worden ter plaatse tijdelijke verkeersmaatregelen genomen.

Verlichting op aanvraag
Langs het fietspad komt zogeheten dynamische verlichting. Vanaf het moment dat het donker wordt, gaat de verlichting aan en blijft branden tot circa 23:00 uur 's avonds. Daarna gaat de verlichting in principe uit tot 06:00 uur de volgende ochtend. Maar zodra er tussen 23:00 en 06:00 uur een fietser aankomt, gaat het licht wel aan, om weer uit te gaan als de fietser is gepasseerd. Verlichting op aanvraag dus. Dit spaart energie, gaat lichtvervuiling tegen en is dus beter voor het milieu.

Nadere informatie
Met vragen of voor meer informatie over de verlichting kunt u contact opnemen met de heer K. Spoelstra van de provincie Utrecht, tel. (030) 258 21 49 of kimmo.spoelstra@provincie-utrecht.nl Met vragen over de werkzaamheden kunt u bellen of mailen met het infonummer wegwerkzaamheden:
T (030) 258 38 88
E wegwerkzaamheden@provincie-utrecht.nl


* Het beleid van de provincie Utrecht over de openbare verlichting is erop gericht om de lichthinder te beperken, het energieverbruik te verminderen en de verkeersveiligheid en de sociale veiligheid te bevorderen. In de praktijk betekent dit `donker waar het kan' en het toepassen van dimbare verlichting en andere innovatieve verlichting zoals oplichtende markering. Verlichting in natuurgebieden en in de ecologische hoofdstructuur beperken we zoveel mogelijk. Natuurlijk nemen we wel alle eisen van de verkeersveiligheid in acht.


** Het aanpassen van de openbare verlichting langs de N237 maakt deel uit van de reconstructie van de N237 tussen Utrecht en Amersfoort. Deze reconstructie bestaat uit een aantal projecten die in samenhang worden uitgevoerd. Doel van de reconstructie is een verbetering van de doorstroming, de verkeersveiligheid en de oversteekbaarheid en een vermindering van het verkeerslawaai. Meer informatie kunt u vinden op www.provincie-utrecht.nl/n237

Meer informatie: Clara van Foreest, telefoon 030 - 258 3319