Politie Hollands Midden

Leiden - Gastvrijheid in februari

Vijf inbraken in studentenwoningen

Leiden, 02-03-2009 o In de rubriek Hoe gastvrij ben jij? geven we iedere maand een overzicht van de inbraken in studentenwoningen in Leiden. Dit keer de maand februari.

In de maand februari is er 5 keer ingebroken of geprobeerd in te breken in een studentenkamer.

Een studente van een kamer aan de Kaarsenmakersstraat kon spreken van een geluk bij een ongeluk. Nadat uit haar kamer haar laptop was weggenomen had ze de laptop al weer snel in het bezit. De politie had een verdachte van een andere woninginbraak aangehouden en in zijn woning werd ook haar laptop aangetroffen.

Een studente van het Flanorpad had minder geluk. Haar laptop en digitale camera waren zichtbaar achter het raam en een inbreker zag zijn kans. De inbreker heeft een steen door het raam gegooid en zo de laptop en de digitale camera weg kunnen pakken.

Uit een studentenpand aan de Haarlemmerstraat werden s nachts jassen en huissleutels weggenomen. De deur was niet op het nachtslot gedraaid. Waarschijnlijk had de inbreker de hengeltechniek onder de knie en kon hij zo het pand binnenkomen.

Bij een kamer op de Rijn en Schiekade lukte het de inbreker niet om waardevolle spullen te stelen en bleef het bij een poging. De inbreker had het waarschijnlijk gemunt op de laptop die in de kamer lag.

Studentes van een studentenpand aan de Hogewoerd schrokken enorm toen er s nachts een vreemde man in hun kamers stond. De studentes werden van hem wakker en joegen hem naar buiten. De volgende dag vonden buurtbewoners een cameratas buiten op de stoep. De camera was nog aanwezig. De studentes hebben aangifte gedaan van inbraak. Hoe de man het pand is binnengekomen is onbekend.

Hengelen en flipperen Het klinkt als aparte hobbys, maar in feite zijn het slimme technieken die inbrekers toepassen om een woning binnen te komen als de deur niet op slot is gedraaid, het zogenoemde nachtslot. Maar nachtslot is eigenlijk een verkeerd woord, want ook overdag zou je de deur altijd op slot moeten draaien, ook al ga je maar heel eventjes weg. Een inbreker heeft namelijk maar een paar seconden nodig. Flipperen betekent dat de inbreker een stuk plastic tussen de deurpost en de deur schuift waarmee hij de schoot wegduwt waarna de deur openvalt. Hengelen is door de brievenbus de klink aan de binnenkant van de deur proberen naar beneden te halen. Dit lukt mooi niet als de deur op slot gedraaid is.

De volgende keer in: hoe gastvrij ben jij? De maand maart.

Politie Hollands Midden Logo UL Leiden

Zowel Politie Hollands Midden, de gemeente Leiden als de universiteit van Leiden spannen zich in om inbraken te voorkomen. Door studenten te wijzen op de inbraakrisicos hopen we dat studenten maatregelen nemen tegen insluiping en inbraak.