Senternovem

23-03-2009 | Gemodificeerd gist fermenteert pentose suikers tot ethanol

Onderzoekers aan de Goethe-Universität in Frankfurt hebben het enzym ontdekt dat in staat is om xylose (een 5-koolstof-suikers) of glucose (6-koolstof-suikers) te vergisten. Het team heeft daarvoor de gist Saccharomyces cerevisiae genetisch moeten modificeren. Met behulp van het nieuwe enzym is uit cellulosehoudende biomassa, ethanol te produceren. Het tijdschrift Applied Environmental Microbiology heeft hier op 13 februari jl. over gepubliceerd.

De Duitse Hoogleraar Eckhard Boles en zijn collegae ontdekten dat bij behandeling van cellulosehoudende biomassa, een mengsel van hexose (6-koolstof) en pentose (5-koolstof) suikers vrijkomt. Pentose suikers omvatten galactose, mannose, D-xylose en L-arabinose. De standaard industriële gist Saccharomyces cerevisiae kan snel suikers omzetten en hoge opbrengsten van ethanol realiseren. De gist heeft voordelen want het is bijvoorbeeld ethanoltolerant, maar helaas niet in staat om pentose suikers snel te vergisten.

Uit onderzoek bleek dat er een gebrek aan micro-organismen is die zowel hexoses als pentoses efficiënt kunnen converteren in ethanol: de feitelijke belemmering voor de economische productie van cellulose-ethanol via de fermentatieroute.

Boles en zijn collegae hebben een nucleïnezuur gevonden dat te modificeren is met de gewenste eigenschappen. Een nucleïnezuur is een complexe biochemische macromolecule. De macromolecule is opgebouwd uit een keten van nucleotiden die genetische informatie bevatten. DNA en RNA zijn natuurlijke nucleïnezuren. Het team heeft een nieuwe soort enzym, de Xylose isomerase, ontwikkeld. Het betreft een gemodificeerde vorm van de anaerobe bacterie, de Clostridium phytofermentans, die ook in de S. cerevisiae voorkomt.

Via heterologe expressie geeft dit enzym de gistcellen het vermogen om de D-xylose te gebruiken als enige koolstof- en energiebron. De crux zit hem in het feit dat het nieuwe enzym geen hinder ondervindt van xylitol. Xylitol ontstaat normaliter als bijproduct tijdens het fermentatieproces van xylose en werkt op haar beurt remmend op het functioneren van de oorspronkelijke enzymen. De bevindingen bieden een uitgangspunt voor de verdere verbetering van xylose-vergisting met behulp van industriële gisten.

Bron

Goethe-Universität