Nieuws update van het Productschap Diervoeder, 2 maart 2009
Wei, afkomstig van zelfkazende boeren
Bestemd voor: GMP+ -gecertificeerde diervoederbedrijven en certificatie-instellingen, vooral in Nederland
Onlangs heeft het Centraal College van Deskundigen Diervoedersector besloten dat de gedoogsituatie rond het afnemen van wei, afkomstig van ambachtelijke boerenkaasbe-reiders, per 1 juli 2009 zal worden beëindigd. Dit betekent dat vanaf genoemde datum alleen nog kaaswei van boerenkaasbereiders kan worden afgenomen als deze zelf ook een GMP+-certificaat hebben.
In het GMP+-schema worden al sinds jaren enkele certificaten geaccepteerd die gekoppeld zijn aan Nederlandse hygiënecodes in de levensmiddelensector, te weten: de NAO-code voor aardappelverpakkers en de Hygiënecode voor de Ambachtelijke Bakkerijen. Dit houdt in dat deze certificaathouders hun restproducten aan GMP+-gecertificeerde bedrijven kunnen verkopen zonder dat zij zelf (als producent/leverancier) GMP+-gecertificeerd zijn. Hun certificaat biedt voldoende waarborgen voor een GMP+-waardig restproduct.
Er zijn in het verleden ook meerdere malen acties ondernomen om de Hygiënecode Boerderijzuivelbereiding te accepteren. Deze code wordt onder meer gebruikt door zelfkazende boeren die soms de kaaswei afzetten richting de diervoedersector. Acceptatie zou betekenen dat de zelfkazende boeren hun kaaswei zonder een aanvullend GMP+-certificaat in de GMP+-keten kunnen afzetten.
De acceptatieprocedure is echter om verschillende redenen nooit officieel afgerond. De zelfkazende boeren zijn daardoor niet geaccepteerd als GMP+-waardige producent/leverancier van wei. Er vindt wel afzet van deze kaaswei richting GMP+-bedrijven plaats. Dit gebeurt momenteel op basis van een ontheffing en daarnaast wordt dit in bepaalde situaties ook gedoogd. Een ongewenste situatie.
In de februarivergadering heeft het Centraal College van Deskundigen Diervoedersector besloten om per 1 juli a.s. de gedoogsituatie m.b.t. de afzet van de bedoelde kaaswei van boerderijzuivelbereiders te beëindigen en om tevens de verleende ontheffing, die het mogelijk maken dat een GMP+-bedrijf onder bepaalde voorwaarden deze wei afneemt, in te trekken.
Dit betekent dat vanaf genoemde datum alleen nog kaaswei van boerenkaasbereiders kan worden afgenomen als deze zelf ook een GMP+-certificaat hebben. Afname is ook weer mogelijk als de Hygiënecode Boerderijzuivelbereiding wordt geaccepteerd. Dit kan pas na het doorlopen van de hiervoor vastgestelde procedure.
Productschap Diervoeder