Ingezonden persbericht
()
Persbericht
Panorama Mesdag, grootste schilderij van Europa,
volledig gedigitaliseerd
Den Haag, 2 maart 2009 - Panorama Mesdag, met een oppervlakte van 1680 m2 het grootste schilderij van Europa, wordt op het ogenblik in zijn geheel fotografisch gedigitaliseerd. Panorama Mesdag, gevestigd aan de Haagse Zeestraat heeft daartoe opdracht gegeven aan het hierin gespecialiseerde bedrijf Reprorek. Het Panorama van Scheveningen werd in 1881 geschilderd door Hendrik Willem Mesdag en zijn vrouw Sientje. Ook de schilders De Bock, Breitner en Blommers hebben bijgedragen aan dit immense schilderij, dat in vier maanden gereed kwam. Het is het oudste panorama ter wereld, dat in zijn originele behuizing is bewaard.
Reprorek maakt met een speciaal ontworpen statief in totaal 10.000 detailopnamen met een bijzonder hoge resolutie. De hiermee gemoeide 50.000 megapixels zullen in segmenten worden opgesplitst en in verschillende bestanden opgeslagen. Gezien de hoogte van het schilderij (14 meter) wordt bij het werk gebruik gemaakt van een hoogwerker. Het omvangrijke project, dat maanden in beslag neemt biedt ongekende mogelijkheden voor studie- en restauratiedoeleinden. Ook zal het schilderij in lagere resolutie toegankelijk worden gemaakt via de website van Panorama Mesdag.
Basispositie hoogwerker "onder" het duin, buiten het zicht van de bezoekers.
Natuurgetrouwe kleuren
De werkwijze van Reprorek maakt het mogelijk om bij de opnamen, die overigens 's nachts plaatsvinden, lichtreflecties tot een minimum te reduceren en mede daardoor de kleuren natuurgetrouw tot hun recht te laten komen. Doordat Reprorek op korte afstand van het doek werkt, kan men als het ware nog dieper in het schilderij kijken. De unieke aanpak werd vorig jaar oktober voor het eerst getoond tijdens het landelijke museumcongres in Groningen.
Om de informatie gemakkelijk toegankelijk te maken worden de Panorama-afbeeldingen in een webstructuur verwerkt, zodat bijv. een restaurator snel een bepaalde plek op het doek kan terugvinden. De bestanden worden geleverd op harde schijven in een brandwerende koffer. Er zullen kopieën op verschillende plekken, buiten het museum, worden opgeslagen. De bestanden worden periodiek gekopieerd op informatiedragers die op dat moment bekend staan als "meest betrouwbaar".