Vereniging Eigen Huis

Onderzoek Vereniging Eigen Huis: waterschapslasten fors hoger

Vooral alleenstaanden benadeeld, onafhankelijk toezicht noodzakelijk

De tarieven voor de waterschapslasten zijn dit jaar flink omhoog gegaan. Een meerpersoonshuishouden gaat gemiddeld 5 procent meer betalen. Voor eenpersoonshuishoudens stijgt de rekening zelfs met 17 procent. De hoogste stijging krijgen eenpersoonshuishoudens in de waterschappen Hunze en Aa (Groningen en Drenthe) en Reest en Wieden (Drenthe en Overijssel) gepresenteerd. Zij gaan respectievelijk 75 en 63 procent meer betalen. Alle onderzoeksresultaten vindt u onderaan deze pagina.

Vereniging Eigen Huis vindt dat waterschappen de hoge stijgingen en grote verschillen in tarieven beter moeten verantwoorden aan de consument. De vereniging wil dat de kosten inzichtelijk worden. Daarnaast moet een onafhankelijke rekenkamer toezicht houden op de tarieven en efficiency van de waterschappen.

Uitgangspunt voor het onderzoek door Vereniging Eigen Huis zijn huishoudens met een eigen woning met een WOZ-waarde van ¤ 250.000,-. Het hoogste bedrag dat in 2009 aan meerpersoonshuishoudens in rekening wordt gebracht is ¤ 450,- in het waterschap Zeeuws-Vlaanderen. In het waterschap De Dommel is de rekening het laagst met ¤ 184,-. 'Singles' zijn in het waterschap Zeeuws-Vlaanderen met ¤ 341,- het duurst uit. De Dommel brengt hen slechts ¤ 99,- in rekening.

Voor de waterschapslasten geldt per 1 januari jl. een nieuw belastingstelsel. Eigenwoningbezitters hebben minder zeggenschap gekregen in de waterschappen, maar moeten wel meer betalen. Vereniging Eigen Huis eist meer transparantie en toezicht op de tarieven en pleit voor een onafhankelijke rekenkamer voor de waterschappen om de tarieven te controleren en de efficiency van waterschappen te beoordelen.

Gesloten bastion
Volgens de Unie van Waterschappen zijn de verschillen in tarieven gebaseerd op factoren zoals investeringen tegen wateroverlast en gebiedsafhankelijke factoren zoals veel of weinig water, bodemgesteldheid, investeringen en het financieel draagvlak. "De Waterschappen zijn een gesloten bastion", zegt manager ledenbelang Nico Stolwijk van Vereniging Eigen Huis. "Ze zijn niet gewend zich in te leven in de wereld van de consument en verantwoording af te leggen. Het is voor Vereniging Eigen Huis van groot belang om duidelijkheid te krijgen over de oorzaken van de tariefsverschillen. Nu is het een ondoorzichtig woud aan oncontroleerbare factoren. Mensen moeten niet alleen weten waarvoor ze betalen maar ook dat het geld goed wordt besteed."

In veel bestuursakkoorden die na de waterschapsverkiezingen zijn opgesteld, worden kostenbesparingen en burgerparticipatie als speerpunt genoemd. Vereniging Eigen Huis zal de waterschappen hierop actief beoordelen en zonodig aanspreken.

Uitgangspunten onderzoek

* De gepubliceerde tarieven van 2008 en 2009;
* Definitieve, vastgestelde tarieven die een eigenwoningbezitter in rekening gebracht krijgt c.q. in 2008 kreeg;
* Eigenwoningbezitter inwoner van het waterschap, woning heeft WOZ-waarde van ¤ 250.000,- in zowel 2008 als 2009;
* WOZ-waarde blijft gelijk;

* Woning is aangesloten op de riolering;

* Situatie 1: meerpersoonshuishouden, vier personen;
* Situatie 2: eenpersoonshuishouden, één persoon;
* Totaal in rekening gebrachte belastingen, inclusief zuiveringsheffing/verontreinigingsheffing en heffing voor wegenbeheer (indien van toepassing);
* Indien sprake is van een gedifferentieerd tarief wordt uitgegaan van het tarief 'binnendijks'.

Onderzoeksresultaten
Tarieven waterschap 2008-2009 voor eenpersoonshuishouden Tarieven waterschap 2008-2009 voor meerpersoonshuishouden Top 5 hoogste en laagste tarieven waterschap 2008-2009 Top 5 grootste stijging en daling tarieven waterschap 2008-2009

Amersfoort, 2 maart 2009