Gemeente 's-Hertogenbosch

26-02-2009

Gemeente informeert inwoners over hostels

De gemeenteraad heeft besloten dat er vóór 2014 vijf hostels voor daklozen in 's-Hertogenbosch komen. De hostels worden gespreid over de gemeente. De locaties zijn nu nog niet bekend. Het college stelt in juni 2009 de eerste twee vast. In 2011 volgen nog drie locaties. Er komen géén hostels in de binnenstad, Bartjes/Eikendonk/Hofstad, Boschveld/Deuteren, Gestelse Buurt, Haren/Donk/Reit, Hambaken en Orthen-Links.

Informatie bij u in de wijk
De gemeente wil u graag informeren over de hostels. Daarom organiseren we bijeenkomsten over wat een hostel is. Want, wat betekent het als er bij u in de buurt een hostel zou komen? Hoe kiest de gemeente de locaties en hoe maakt ze met toekomstige buren afspraken over het beheer? Daarover gaan we met u praten, maar er worden tijdens deze avonden géén locaties bekendgemaakt of gekozen. Hieronder kunt u zien wanneer en waar de bijeenkomsten plaatsvinden. Bent u verhinderd bij u in de wijk? Dan kunt u ook gerust aanschuiven bij een andere bijeenkomst.

Graafsepoort/Oost Ma 2 maart 20.45 uur Buurthuis Graafsewijk-Noord, Lucas van Leydenstraat 27
Engelen Di 3 maart 19.30 uur Clubhuis FC Engelen, de Taling 2 Hintham Wo 4 maart 19.30 uur Educatief Centrum Hintham, Vincent van Goghlaan 28
Empel Do 5 maart 19.30 uur Openbare Basisschool Caleidoscoop, Fluitenkruid 8
Rosmalen Noord/Zuid Ma 9 maart 19.30 uur Sociaal Cultureel Centrum Rosmalen (Perron 3), Hoff van Hollantlaan 1
De Groote Wielen Di 10 maart 20.00 uur Clubhuis OJC Rosmalen, Laaghemaal 38

Leefbaarheid en veiligheid in de buurt van hostels Mensen die horen dat er in hun buurt een hostel komt zijn vaak boos, angstig en onzeker. De gemeente en zorginstellingen begrijpen dat. Daarom treffen zij voldoende maatregelen, zodat het leefbaar en veilig blijft in de buurt. Bijvoorbeeld door extra inzet van politie en stadstoezicht of aanpassingen in de openbare ruimte. Maar vooral ook door duidelijke afspraken te maken met de hostels en hun bewoners.

Overleg
Komen er meldingen van overlast door hostelbewoners? Dan praten politie, stadstoezicht en zorginstellingen daarover in hun overleg. Afhankelijk van de meldingen en de beleving van veiligheid, worden afspraken aangepast. De gemeente gaat ook onderzoeken hoe mensen in de buurt van het hostel denken over veiligheid in de buurt. Dat gebeurt in ieder geval vóórdat het hostel er is en regelmatig daarna.

Overeenkomst
Er komen afspraken over maatregelen die nodig zijn voor een leefbare en veilige buurt. Onder de afspraken komt een handtekening van de gemeente, stadstoezicht, politie, buurtbewoners, andere belanghebbenden in de buurt, een organisatie die opkomt voor de belangen van hostelbewoners, de beheerder en de eigenaar of verhuurder van het hostel. Het kan wel zes tot negen maanden duren voordat alle afspraken gemaakt zijn met iedereen.

Kom naar de bijeenkomst
De gemeente nodigt buurtbewoners en andere belanghebbenden uit voor een informatiebijeenkomst over de hostels. Meteen na het kiezen van de locaties begint de gemeente in de buurt met een traject om zo snel mogelijk alle afspraken vast te leggen.

Hoe is het in ander steden gegaan?
De leefbaarheid en veiligheid in de buurt van een hostel is niet achteruit gegaan of soms zelfs verbeterd. Dat komt mede door de afspraken in het beheersconvenant. Mensen uit de buurt voelen al gauw dat ze niet bang hoeven te zijn in de buurt van een hostel.