PERSBERICHT
'Burma VJ' eenmalig te zien op 2 maart in Utrecht
Winnaar van de 'Movies that Matter Human Rights Award' en de 'Joris Ivens Award'
Utrecht, 13 februari 2009 - Maandag 2 maart is de winnaar vann de 'Movies that Matter Human Rights Award' en de 'Joris Ivens Award', Burma VJ - Reporting From a Closed Country te zien in het Louis Hartlooper Complex in Utrecht. Deze documentaire wordt vertoond in het kader van het landelijk film- en debatprogramma van Movies that Matter. In Burma VJ volgen we de journalisten van Democratic Voice of Burma die met gevaar voor eigen leven verslag doen van de Birmese militaire dictatuur. Na de film volgt een gesprek met Lah Doh, een Birmese dissident die vanuit zijn eigen ervaringen komt vertellen over Birma en verklaart wat er in de documentaire te zien is.
Burma VJ, van regisseur Anders -stergaard, is vrijwel geheel opgebouwd uit materiaal dat in het geheim gefilmd is door een groep reporters tijdens de opstand tegen de militaire dictatuur in september 2007. Met kleine, draagbare camera's verstopt in tassen, of vastgeklemd onder de oksels, wagen de reporters hun leven en brengen de kijker midden in het strijdgewoel. De Birmese bevolking zucht al decennialang onder het juk van een militaire dictatuur. Elke poging van de bevolking iets te veranderen aan het onderdrukkende regime werd tot nog toe met veel geweld in de kiem gesmoord. Zoals de studentenprotesten in de jaren zeventig en de door dissidenten geleide opstanden vorig jaar.
Maar de geest van opstand blijft rondwaren. In het nieuwe mediatijdperk in de vorm van een groepje onverschrokken filmmakers, dat opereert onder de naam Democratic Voice of Burma. Ze filmen illegaal uitingen van burgerlijke ongehoorzaamheid en de daaropvolgende terreur van de geheime politie en het leger. De soms schokkende beelden, die het land worden uitgesmokkeld naar Noorwegen, gaan vervolgens de hele wereld over en houden zo de berichtgeving uit een bijna vergeten land in stand.
Anders -stergaard, die zelf ook beelden maakte in Birma, wilde aanvankelijk een persoonlijk portret maken van een van de reporters. Maar de film kreeg een journalistieker en urgenter karakter door de gebeurtenissen in Birma, waaronder de brute arrestatie van en moord op vreedzaam protesterende monniken. Burma VJ - Reporting from a Closed Country vormt een stijlbreuk met de portretten die -stergaard eerder maakte, zoals die van een rockband en die van Hergé, de bedenker van Kuifje.
Over Movies that Matter
Stichting Movies that Matter vindt haar oorsprong in het Amnesty International Filmfestival dat sinds 1995 een platform biedt voor films waarin mensenrechten centraal staan. Movies that Matter wil publiek, opinieleiders en beleidsmakers met film raken en bewust maken van mensenrechten en situaties waarin deze rechten en menselijke waardigheid in het geding zijn. De kernwaarden die voor Movies that Matter uitgangspunt zijn bij het realiseren van doelstelllingen en activiteiten zijn betrokkenheid, integriteit en openheid. Ten aanzien van het wereldbeeld van Movies that Matter zijn de waarden vrijheid, rechtvaardigheid en duurzaamheid fundamenteel.
Burma VJ - Reporting From a Closed Country
Maandag 2 maart | 19:00 uur | ¤ 7,50 / ¤ 6,50
Meer informatie:
EINDE PERSBERICHT
Contactgegevens:
Anke Nicolai
Publiciteit & Evenementen
Louis Hartlooper Complex
T: 030 2320452