Ingezonden persbericht


Peter Blok en Gijs Scholten van Aschat in De Stilte aan Stukken

Unieke voorstelling met Frommermann vertelt verhaal van Comedian Harmonists

Peter Blok en Gijs Scholten van Aschat spelen samen met ensemble Frommermann in De Stilte aan Stukken. Een voorstelling over de droeve geschiedenis van de zanggroep Comedian Harmonists, die in 1935 door de Nazi's uit elkaar zijn gedreven. Frommermann zingt de muziek van deze groep met een groot gevoel voor klankschoonheid en een flinke dosis humor. Blok en Scholten van Aschat vertellen het tragische verhaal en dragen poëzie uit die tijd voor. De voorstelling wordt slechts één keer gespeeld, op maandag 2 maart in De Kleine Komedie in Amsterdam.

Frommermann trad eerder op met de voorstelling De Stilte aan Stukken, een theatraal concert waarin de muziek van de Comedian Harmonists werd gezongen. Peter Blok, die de voorstelling destijds regisseerde, vond het verhaal van de Comedian Harmonists zo bijzonder dat hij samen met Gijs Scholten van Aschat en Marcel Reijans van Frommermann tot deze bijzondere samenwerking is gekomen.

Comedian Harmonists
In 1935 werden de Comedian Harmonists gedwongen zichzelf op te heffen en werd hen door de nazi's voor eeuwig het zwijgen opgelegd. Met De Stilte aan Stukken verbrak Frommermann dit zwijgen en kreeg het repertoire van de Comedian Harmonists weer een stem. Deze vijf zangers en pianist waren eind jaren twintig en begin jaren dertig van de vorige eeuw in Duitsland en de Verenigde Staten een sensatie. Na de benoeming van Hitler in 1933 werd de groep verboden stukken van joodse componisten uit te voeren. Niet lang daarna werden alle optredens van joodse artiesten afgezegd waarna de Berufsverbote in 1935 voor het definitieve uiteenvallen van de groep zorgde.

Noot voor de redactie /