Senternovem

02-03-2009 | Project passiefhuizen Noord-Beveland doorbreekt `circle of blame'

Hoewel een blindganger uit de Tweede Wereldoorlog de planning enigszins ontregelt, gaat wellicht nog voor de bouwvak van dit jaar de eerste paal de grond in van een uniek project: de bouw van een wijk met 55 passiefhuizen in Wissenkerke, gemeente Noord-Beveland. De gemeente is initiator van de proeftuin in wording waar allerlei verschillende technieken zullen worden aangewend om een grote reductie van het energieverbruik mogelijk te maken. Projectleider Tom Vermin van dit voorbeeldproject: "We willen hiermee de `circle of blame' doorbreken."

Duurzaam bouwen was al heel lang een beleidsissue voor Noord-Beveland, maar het kwam niet echt van de grond, vertelt Vermin. "Toen de mogelijkheid zich voordeed om een eigen stuk grond te ontwikkelen, hebben we de kans gegrepen om een doorbraak te creëren en duurzaam bouwen een impuls te geven." Twee derde van de beschikbare kavels (in totaal zijn het er 55) wordt door ontwikkelende partijen bebouwd en particuliere bouwers kunnen met de overige kavels aan de slag.

Korting op grondprijs
De te bouwen wijk biedt ruimte aan starterswoningen, levensloopbestendige woningen, vrijstaande villa's, seniorenhuizen en een appartementencomplex. Een van de unieke aspecten van het project in Wissenkerke is dat de gemeente een korting geeft van 10.000 euro op de grondprijs wanneer het gaat om een ontwerp dat voldoet aan de passiefhuisstandaard (of een EPC-waarde van 0,4 - "dat ligt dicht bij elkaar"). Huizen met een EPC hoger dan 0,6 mogen niet gebouwd worden.

`Circle of blame' doorbreken
Met het project hoopt Noord-Beveland de `circle of blame' te doorbreken. Vermin: "De kopende partij zegt: `ik wil best een duurzaam huis kopen, maar het wordt niet gebouwd'. De bouwer zegt op zijn beurt: `ik wil best duurzaam bouwen, maar niemand vraagt erom'. En de ontwikkelaar roept op zijn beurt dat hij best iets duurzaams in de markt wil zetten, maar dat de bouwer het niet kan. Met dit project laten we zien dat duurzaam bouwen inmiddels met bestaande moderne technieken goed mogelijk is. Voor bouwende partijen is het heel belangrijk dat ze inzien dat ze moeten switchen: vanaf 2015 mogen er geen huizen meer gebouwd worden met een EPC-waarde hoger dan 0,4. Wanneer ze inspringen op projecten zoals dit, kunnen ze kennis en ervaring opdoen en mensen opleiden op de steigers."

Stedenbouwkundige randvoorwaarden
Architect Erik Franke tekende samen met zijn Duitse en Italiaanse compagnon - gedrieën opereren zij onder de naam `3x3-architecten' - voor het plan waarin de stedenbouwkundige uitgangspunten en beeldkwaliteitsaspecten zijn vastgelegd. Vermin: "Franke is niet per se de ontwerper van alle huizen, maar neemt bijvoorbeeld wel de ontwikkeling van de te bouwen starterswoningen en drie vrijstaande villa's voor zijn rekening. In principe zijn alle bouwende partijen vrij om hun eigen ontwerp neer te zetten binnen de vastgestelde stedenbouwkundige randvoorwaarden."

Meer wegen die naar Rome leiden
De grote vrijheid die bouwers hebben, zal - zo hoopt Vermin - leiden tot een grote mate van variëteit in de wijk. "Daarmee kun je ook laten zien dat er meerdere wegen naar Rome leiden; het is een soort proeftuin voor allerlei concepten, want je kunt op heel veel verschillende manieren een hoge energiereductie bewerkstelligen. De een doet het bijvoorbeeld met heel dikke muren en traditioneel isolatiemateriaal, terwijl een ander juist met dunnere muren en `super' isolatiemateriaal zal werken. Daarnaast is er ook op het gebied van installatiesystemen een breed scala aan mogelijkheden. Overigens komt er een informatieruimte waar de stichting PassiefHuis Holland het concept `passiefhuis' en de verschillende mogelijkheden om dat te realiseren onder de aandacht zal brengen."

Rol SenterNovem
Tot nu toe is SenterNovem niet betrokken bij het project, vertelt Vermin. "Begin vorig jaar is de Unieke Kansenregeling gelanceerd. Een criterium was dat het om minimaal 50 huizen moest gaan. Maar wij hadden er toen nog maar 35; relatief veel voor ons, gezien de hoeveelheid die Noord-Beveland bouwt, maar voor de regeling was het te weinig. Inmiddels zitten we op 55 woningen en hadden we er naadloos ingepast. Dat is wel jammer natuurlijk, want inmiddels is die regeling vergeven. Wel willen we laten onderzoeken in hoeverre dit project kansrijk is voor een EOS DEMO-subsidie. De stichting PassiefHuis Holland heeft hierover reeds contact met SenterNovem."