Senternovem

02-03-2009 | Schoolvoorbeeld van duurzame basisschool staat in Ter Apel

Openbare basisschool De Vlinder in Ter Apel is een mooi voorbeeld van een duurzaam schoolgebouw. Bij de nieuwbouw is gelet op energiebesparing en op een goed binnenmilieu. De school viel dan ook in de prijzen tijdens de uitreiking van de tweejaarlijkse Scholenbouwprijs eind januari. De Vlinder laat zien dat met een beperkt budget veel te bereiken is.

Het thema van de Scholenbouwprijs 2008 was `Het duurzame schoolgebouw, kwaliteit in samenhang'. Duurzaam verwijst naar het onderwijsconcept, het ontwerp, de plaats van de school in de omgeving en de fysieke vertaling in duurzaam bouwen en materiaalgebruik.

Krappe budgetten
"Voor de Scholenbouwprijs hebben zich ongeveer honderd scholen aangemeld", vertelt jurylid Ronald Schilt, directeur van adviesbureau Merosch met veel expertise op het gebied van duurzaam bouwen. "Uit alle inzendingen hebben we vervolgens negen scholen geselecteerd en bezocht, vijf basisscholen en vier voor voortgezet onderwijs. In het licht van de krappe budgetten worden er in het onderwijs toch relatief goede gebouwen neergezet. Dit neemt niet weg dat scholen geen koploper zijn als het gaat om duurzaamheid en energiebesparing.

Goede afstemming
"Over De Vlinder zijn we erg te spreken", vervolgt Schilt. "De school vormt het bewijs dat binnen een beperkt budget toch veel mogelijk is. Voordat de nieuwbouw van start ging, is goed nagedacht over de afstemming tussen de architectonische vormgeving en de installaties. Dat leidde onder meer tot een duidelijke rolverdeling tussen de architect en de installatieadviseur. Dat heeft z'n vruchten afgeworpen. Zo is het tekenend dat alleen de architect van De Vlinder kon zeggen wie de installatieadviseur was én meteen zijn meerwaarde kon aangeven."

Energiebesparing
De jury is erg positief over De Vlinder: "De installaties zijn vanuit een duidelijk concept integraal in het gebouw verwerkt. Datzelfde geldt ook voor de onderdelen energiesysteem, buitenzonwering en ventilatie, wat gegeven de schaalgrootte (1.665 m2) en beschikbare budgetten (EUR 3.003.000,-) knap is." De Vlinder heeft een gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning (CO2-gestuurd), de ramen zijn te openen, daglichtafhankelijke regeling en aanwezigheidsdetectie voor de verlichting, buitenzonwering tegen oververhitting in de zomer, vloerverwarming en een goede isolatie.

Kansen aangrijpen
"Veel scholen laten kansen liggen op het gebied van energiebesparing en een goed binnenmilieu", vertelt Schilt. "We hebben scholen gezien met gebrekkige ventilatie en niet of nauwelijks te openen ramen. Ook zagen we scholen met hoge ramen waar veel daglicht doorheen komt, maar zonder daglichtafhankelijke regeling van de verlichting. Zo'n regeling kost niet veel geld en verdient zichzelf bovendien terug. Mijn advies is dan ook om van tevoren goed na te denken over dit soort zaken. Daarbij zijn een heldere visie en een goede samenwerking tussen alle betrokken partijen essentieel."